Europese ministers akkoord over aanpak spoorveiligheid

De Europese transportministers hebben overeenstemming bereikt over de aanpak van de herziening van de spoorveiligheidsrichtlijn, onderdeel van het Vierde Spoorpakket. De Europese Commissie wil het proces van afgifte van veiligheidscertificaten aan spoorbedrijven vereenvoudigen door over te stappen van het huidige systeem naar één veiligheidscertificaat dat voor de gehele Europese Unie geldig is. De transportministers zijn het eens over de manier waarop dit veiligheidscertificaat wordt vormgegeven. KNV zegt in een reactie blij te zijn met de overeenstemming tussen de Europese transportministers.

De transportministers zijn het er over eens dat er één veiligheidscertificaat voor de gehele EU komt. Om dit mogelijk te maken worden er verbeteringen doorgevoerd in het juridisch kader. Daarbij worden de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk vast gelegd. Ook komt er een nieuw artikel in de wetgeving over de verplichtingen voor nationale veiligheidsinstanties met betrekking tot toezicht. Verder komen er duidelijke bepalingen over het verband tussen toezicht en certificering.

Nauwere Europese samenwerking op het gebied van spoorveiligheid zal er volgens KNV toe leiden dat de concurrentiepositie van het Nederlandse spoorgoederenvervoer verbetert.

Technical Pillar

Volgens KNV is het nog echter de vraag of de Europese Commissie ervoor gaat kiezen om het hele Vierde Spoorpakket in één keer te behandelen of dat de Commissie de zogenaamde ‘Technical Pillar’ – waarin het onderwerp spoorveiligheid behandeld wordt – losmaakt van het pakket. Door deze zaken los te koppelen kan volgens de werkgeversvereniging een aanzienlijke tijdswinst geboekt worden.

KNV roept Eurocommissaris Kallas dan ook op om geen tijd te verliezen met haast te maken met het tot stand brengen van nauwere Europese samenwerking op het gebied van spoorveiligheid. “Dat de heer Kallas het betreurt dat de lidstaten hebben gepleit voor een langere implementatiefase van de richtlijn is in ieder geval een goed teken dat ook de Eurocommissaris doordrongen is van de urgentie van de hervormingen”, zo meldt KNV.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.