Smart phone, gsm

KNV spoorgoederenvervoer stapt naar de rechter over GSM-R

KNV spoorgoederenvervoer is naar de rechter gestapt over de uitgifte van gsm-frequenties voor het 4G-netwerk. Dit doet de werkgeversvereniging omdat het ministerie van Economische Zaken het bezwaar dat KNV maakte tegen de uitgifte, niet ontvankelijk heeft verklaard. Volgens KNV verstoren de gsm-frequenties de communicatie tussen treinbeveiligingssystemen, machinisten en de verkeersleiding. Dit brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee.

KNV wil met de stap naar de rechter vier weken extra tijd afdwingen om in verweer te gaan tegen de verklaring van het ministerie. Het ministerie maakte in maart bekend dat ze niet ontvankelijk zijn voor het bezwaar van de werkgeversvereniging.

Spoorbeheerder ProRail diende ook bezwaar in tegen de uitgifte van de frequenties. Dit bezwaar werd wel ontvankelijk verklaard. Directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer: “Dit is vreemd, want zowel ProRail als de vervoerders hebben zenders voor GSM-R.”

Storingen

KNV spoorgoederenvervoer diende in februari het bezwaar in bij het Telecom Agentschap van het ministerie. De branchevereniging vreest dat doordat deze nieuw uitgegeven frequenties dichtbij het communicatiesysteem voor het spoor GSM-R liggen, de veiligheid op het spoor hiermee in gevaar komt. KNV is bang dat de spoorgoederenvervoerders zelf moeten opdraaien voor de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Het Telecom Agentschap heeft inmiddels aan TNO de opdracht gegeven om de mogelijke storingen van de nieuw vrijgegeven op de gsm-frequenties het GSM-R communicatiesysteem nader te onderzoeken. Op initiatief van ProRail onderzoeken daarnaast teams van deskundigen de gevolgen van de uitgifte van de nieuwe gsm-frequenties voor de spoorsector. Zij zoeken ook naar mogelijke oplossingen.

Lees ook:

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.