STAR-spoorlijn Stadskanaal

STAR-spoorlijn tijdelijk heropend voor goederenvervoer

De STAR-spoorlijn tussen Wildervank en Musselkanaal wordt op donderdag 17 mei tijdelijk heropend voor goederenvervoer. Museumspoorlijn STAR staat dan in het teken van stukgoederenvervoer.

Paul Becker van Museumspoorlijn STAR: “Normaal gesproken wordt deze spoorlijn alleen nog maar gebruikt als toeristische spoorlijn voor onze stroomtrein, maar op Hemelvaartsdag laten we zien hoe vroeger het goederenvervoer op en om het spoor plaatsvond.”

Historische diesellocomotief

Naast de stoomtrein naar Wildervank rijdt er een speciale trein tussen Stadskanaal en Musselkanaal. Het gaat om een Goederentrein met Personenvervoer (GmP). Een historische STAR-diesellocomotief 12 uit 1955 zal deze speciale trein gaan trekken.

Op station Stadskanaal zijn op Hemelvaartsdag allerlei activiteiten die te maken hebben met historisch goederenvervoer. De monumentale locomotief 204 uit 1934 wordt met historische goederenwagons gerangeerd. Daarbij worden goederenwagons met historische trekkers beladen.

Tentoonstelling over spoorlijn

STAR-personeel gaat op ouderwetse wijze goederen in en uit de treinen laden op de stations Stadskanaal, Wildervank en Musselkanaal.

In het museum bij het station Stadskanaal is de nieuwe tentoonstelling over de spoorlijn tussen Veendam en Ter Apel te zien. In de aangrenzende loods staan bijzondere goederenwagens uitgestald. Op een grote H0 modelspoorbaan is het historisch goederenvervoer per spoor in het klein uitgebeeld.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “STAR-spoorlijn tijdelijk heropend voor goederenvervoer”

Willy|08.06.12|15:24

Tsss, hidh, ik denk dat Frans echt wel bedoelt: hdneon met twee poten zijn volwaardige hdneon en niet zielig en zeker niet: een poot meer of minder, het maakt niet uit, ik kap er regelmatig eentje af!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.