Station Tilburg

Vijf dagen geen treinverkeer van, door en naar Tilburg

Het vierde perron op station Tilburg wordt pas in de tweede helft van volgend jaar in gebruik genomen. Jeroen Baldwin / SpoorPro

Van maandag 14 augustus 01.00 uur tot en met zaterdag 19 augustus 02.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Tilburg wegens een algehele buitendienststelling. Gedurende die periode laat ProRail diverse onderhouds-, reparatie- en renovatieklussen uitvoeren op de trajecten Tilburg-Den Bosch, Tilburg-Eindhoven en Tilburg-Breda. Voor treinreizigers is er een heel busplan opgetuigd.

Projectmanager Anton Korlaar van ProRail weet precies wat er gaat gebeuren op deze drie Brabantse trajecten. “We hebben zoveel mogelijk klussen samengepakt, zodat we maar één treinvrije periode nodig hebben”, zegt hij. “Die houden we bovendien zo kort als mogelijk.”

In de oorspronkelijke plannen speelde spoorzone Tilburg met de bouw van het vierde perron een grote rol. “Daarin hadden we voor deze zomer een treinvrije periode van 12 dagen voorzien, alsmede een periode waarin er beperkingen waren met betrekking tot het aantal sporen dat gebruikt kon worden. Door diverse tegenvallers kunnen we het vierde perron en alle daarmee gepaard gaande werkzaamheden niet voor de geplande tijd voltooien, waardoor we de afronding van het vierde spoor, alsmede de aanleg van de daarbij behorende nieuwe spoorlay-out naar volgend jaar tillen”, vertelt Korlaar.

Tijdens die oorspronkelijk geplande treinvrije periode zou ook de nieuwe spoortunnel onder de N631 bij Gilze-Rijen worden ingeschoven. Een karwei waarvoor ook een buitendienstelling nodig was. En die klus kan wél doorgaan. “En dus hebben we alles nu daarop afgestemd”, zegt Korlaar. “Het inschuiven van de tunnel gebeurt tijdens de treinvrije periode van vijf dagen en gedurende die dagen pakken we tegelijkertijd een heleboel onderhoud-, reparatie- en renovatieklussen op, zodat we de tijd zo goed mogelijk besteden.”

De buitendienststelling zal ten volle worden benut, stelt Korlaar. Zo gaan Dura Vermeer en zijn onderaannemers onder meer aan de slag bij Station Tilburg Universiteit. “Daar gaan we werken aan de perrons en aan het viaduct direct naast het station. Verder worden er op dat traject bovenleidingportalen vervangen die einde levensduur zijn, vervangen we de oneffen spoorstaven bij Gilze-Rijen, plaatsen we alvast nieuwe seinen en pakken we de verzakking aan in de buurt van de nieuwe spoortunnel bij Rijen.”

Ingebruikname vierde perron naar volgend jaar

Aan de oostzijde van station Tilburg gaat er ook gewerkt worden. Daar worden over de drie sporen die richting Oisterwijk/Eindhoven en Den Bosch gaan de spoorstaven vervangen. “Die zijn gewoon aan vernieuwing toe”, vertelt Korlaar. “Dat wisten we al even, maar er was niet direct haast bij en dus doen we dat ook tijdens deze treinvrije periode. We doen zoveel mogelijk tegelijkertijd om zo de pijn voor de reiziger zo kort mogelijk te houden.”

Het vierde perron van station Tilburg, dat nu in aanbouw is, zal dus komend jaar nog niet in gebruik worden genomen. “Daar loopt nu wel een spoor”, verklaart Korlaar, “maar dat spoor is nog niet goed bereikbaar voor treinen. Daarvoor dient een nieuwe lay-out van het spoor te worden gerealiseerd en dat doen we nu dus volgend jaar. Ook dan zal er een treinvrije periode nodig zijn, maar omdat we nu heel veel andere klussen alvast doen, zal die korter zijn dan de periode die we deze zomer gepland hadden.”

Tijdelijk extra bushaltes op Spoorlaan

Vanzelfsprekend brengt de buitendienststelling het nodige ongemak voor de treinreiziger met zich mee. Er zal niet gereisd kunnen worden tussen, van en naar de Tilburgse stations. Om reizigers toch naar hun bestemming te kunnen brengen ligt er een heel bussenplan klaar. Er worden extra bussen ingezet die vanaf station Tilburg naar de stations van ‘s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven (Centraal), Gilze-Rijen, Tilburg Reeshof, Tilburg Universiteit, Oisterwijk en Boxtel rijden.

Omdat het bestaande busstation deze extra dienstregeling niet aan kan, zal de Spoorlaan gebruikt worden voor deze extra busdiensten. Daar komen extra haltes voor bussen die de reizigers vanaf station Tilburg naar de stations van bovengenoemde plaatsen en vice versa rijden.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vijf dagen geen treinverkeer van, door en naar Tilburg | SpoorPro.nl
Station Tilburg

Vijf dagen geen treinverkeer van, door en naar Tilburg

Het vierde perron op station Tilburg wordt pas in de tweede helft van volgend jaar in gebruik genomen. Jeroen Baldwin / SpoorPro

Van maandag 14 augustus 01.00 uur tot en met zaterdag 19 augustus 02.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Tilburg wegens een algehele buitendienststelling. Gedurende die periode laat ProRail diverse onderhouds-, reparatie- en renovatieklussen uitvoeren op de trajecten Tilburg-Den Bosch, Tilburg-Eindhoven en Tilburg-Breda. Voor treinreizigers is er een heel busplan opgetuigd.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.