
Spoor Leiden – Den Haag langer buiten dienst, schade groter dan gedacht
Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag zal niet worden hervat op dinsdag 18 april. ProRail had gehoopt dat het spoor dan gerepareerd zou zijn, maar de schade blijkt groter dan verwacht. De verwachting is nu dat er vanaf vrijdag 21 april weer treinen kunnen rijden op het spoor in Voorschoten.
De ontstaande schade aan het spoor door het ongeval bij Voorschoten is inmiddels volledig in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er meer schade aan het spoor is, dan van tevoren is ingecalculeerd. ProRail zegt dat er daardoor meer personeel wordt ingezet en dat er meer tijd nodig is om het spoor te herstellen. Vooral het tekort aan specialistisch bovenleidingpersoneel zorgt voor een langere buitendienststelling tussen Leiden en Den Haag.
Tijdens de spoorwerkzaamheden moeten er onder meer 3 kilometer aan bovenleidingen en bovenleidingsportalen worden vervangen. Ook het kapotte spoor en beschadigde dwarsliggers zijn aan vernieuwing toe. Daarnaast moeten ook de veiligheidssystemen worden nagekeken en mogelijk zelfs vervangen.
De treinstellen werden dinsdagavond vanaf het weiland in Voorschoten afgevoerd naar een bedrijventerrein in de buurt. Vanaf daar zijn ze uiteindelijk naar een werkplaats in Amersfoort gebracht. De afgelopen dagen waaide het nog hard, waardoor de treinstellen pas donderdagavond konden vertrekken. De treinstellen reden op het spoor via Den Haag Mariahoeve en Gouda naar Amersfoort. De betrokken goederentrein is vorige week al geborgen.
Lees ook:
- Afhankelijk van de wind is geborgen trein klaar voor vertrek naar werkplaats
- Bergen van verongelukte passagierstrein Voorschoten begonnen
- Eerste feiten ProRail: kraan te snel op of bij spoor goederentrein Voorschoten
- Zo verliep de dag na het treinongeluk bij Voorschoten
- Grote incidenten zoals bij Voorschoten zeldzaam in Nederland
- Ongeluk Voorschoten gebeurde tijdens werkzaamheden, strafrechtelijk onderzoek volgt
- Dode en tientallen gewonden bij treinongeval Voorschoten
- Directie ProRail en NS, koningspaar en politiek zijn onthutst door ongeluk
Nogmaals: Het betreft geen vier treinstellen, maar één treinstel met vier rijtuigen (of bakken, in spoorwegjargon). Iedereen kakelt elkaar maar na met die treinstellen.