Treinongeluk Voorschoten

Dode en tientallen gewonden bij treinongeval Voorschoten

Bij de ontsporing van de trein raakten tientallen mensen gewond. Michel van Bergen / ANP

In het Zuid-Hollandse Voorschoten is in de nacht van maandag op dinsdag een nachttrein met passagiers op bouwmateriaal gebotst en ontspoord. Daarbij is een dode gevallen en zeker dertig van de vijftig passagiers raakten gewond. Een aantal gewonden is er slecht aan toe. Volgens NS rijden er tot zeker 16.00 uur geen treinen van en naar Leiden.

Wegens het ongeval is het calamiteitenhospitaal operationeel, meldt een woordvoerder van UMC Utrecht. Dit ziekenhuis wordt opengesteld bij grote ongelukken of calamiteiten. Het is een samenwerking tussen UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De nachttrein die dinsdagochtend vroeg vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag ontspoorde vermoedelijk door een botsing met bouwmaterieel op het spoor. Het zou daarbij gaan om een kraan. Op de plaats van het ongeluk waren twee van de vier sporen buitendienst gesteld vanwege werkzaamheden.

De machinist van de NS-trein is bij het ongeval gewond geraakt. Bij het ongeval was ook een goederentrein van DB betrokken. De machinist van die trein is medisch onderzocht, maar hij bleek geen verwondingen te hebben overgehouden aan het ongeval. De goederentrein vervoerde geen gevaarlijke stoffen, volgens de eerste berichten.

Het voorste deel van de passagierstrein kwam in het weiland terecht, het middelste gedeelte ligt op zijn kant naast het spoor. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Specialisten zijn volgens de veiligheidsregio bezig om de trein veilig te stellen.

De bouwkraan die de oorzaak van het ongeluk vormde, was van bouwbedrijf BAM. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf. BAM was op dat deel van het spoor betrokken bij bouwwerkzaamheden. Over de verdere toedracht van het ongeluk wil BAM vooralsnog niets kwijt. De zegsman voor het bedrijf verwijst daarvoor naar spoorwegbeheerder ProRail.

Doordat er tussen Leiden en Den Haag geen treinen rijden, zal het tussen Rotterdam Centraal en Schiphol Airport drukker zijn in de trein, waarschuwt de NS. Reizigers op dit traject hebben mogelijk te maken met een langere reistijd.

Onderwerpen:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.