
Het wissel in woord en beeld
Oké, het betreft hier niet het Nederlandse spoor, maar dit vonden we té leuk om niet met onze lezers te delen. Het betreft een filmpje van Deutsche Bahn (DB) over het fenomeen ‘wissels’. DB is momenteel druk in de weer met het project Stuttgart 21, waarbinnen niet alleen sporen maar ook talrijke wissels worden geïnstalleerd. Hoe werken wissels eigenlijk en hoe komen treinen van A naar B dankzij de vele wisselinstellingen? Dat wordt in bijgaand filmpje op een leuke manier uitgelegd door Mohamed Farag, schakelspecialist bij DB Projekt Stuttgart–Ulm GmbH.
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.
Bent u al abonnee?
Het is goed om (grote) spoorprojecten in het buitenland ook eens te belichten. In Duitsland is men minder huiverig voor grote spoorprojecten die nodig zijn om landsdelen beter met elkaar te verbinden. Misschien ook iets schrijven over de Elisabeth Line in Londen? Hier investeert men een kleine 20 miljard in 1 lijn voor een betere bereikbaarheid. Waarschijnlijk zou men in Nederland/de Randstad met zo’n investeringen veel van de files kunnen voorkomen (mits kosteneffectief uitgegeven).