ProRail in spoedoverleg met ministerie na nieuwe hinder voor treinverkeer door dassen

Na Friesland nu ook problemen in Noord-Brabant door dassen2011, Peter Trimming / Wikimedia Commons

Er is vanwege een spoorondergraving door dassen zeker tot dinsdag geen treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Boxtel. Het is de tweede keer in korte tijd dat de vondst van een dassenburcht het treinverkeer ontregelt. ProRail-CEO John Voppen wil daarom dat de spoorbeheerder sneller in actie kan komen in dergelijke gevallen. Het bedrijf is daarover in spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Eerder op dinsdag werd het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel stilgelegd vanwege een ondergraving bij Esch. Daarmee ontstaat de kans op een verzakking en is de veiligheid van treinverkeer in het geding. Doordat dassen een beschermde diersoort zijn, kan ProRail niet direct in actie komen om dergelijke ondergravingen te herstellen. De procedure voor herstel is vanmiddag al wel gestart. De spoorbeheerder had de dassen overigens al in het vizier maar kon naar eigen zeggen niet voorzien dat ze “opeens veel actiever waren gaan graven”.

Voppen spreekt in een reactie zijn ongenoegen uit over de tijdrovende procedure. “Ik constateer dat we voor de tweede keer in een week tijd treinverkeer moeten staken omdat dassen een spoorbaan ondergraven en dat het vervolgens veel tijd kost om dit aan te pakken, omdat we van bevoegd gezag toestemming moeten krijgen. Er is, in het belang van de reiziger en vervoerders, echt meer ruimte nodig om sneller actie te kunnen ondernemen.” ProRail is hierover in gesprek met het ministerie van IenW.

Vorige week moest het treinverkeer Friesland bij Molkwerum stilgelegd worden vanwege de aanwezigheid van een dassenburcht. In september vorig jaar speelde het dassenprobleem op dezelfde plaats ook al op. “We zien nu een verhoogde activiteit in Molkwerum”, zei woordvoerder Aldert Baas eerder tegen SpoorPro. “Er zitten dus nu meer dassen, zo lijkt het. De familie heeft zich uitgebreid.” Afgelopen zondag is door ProRail begonnen met de aanleg van een zogeheten kunstburcht. Pas als de dassen verhuisd zijn, kan ProRail de schade aan het spoortalud herstellen. “Voor de verhuizing en de herstelwerkzaamheden is samen met deskundigen en ecologen met spoed een plan gemaakt”, aldus ProRail.

Er is nog geen datum bekend voor de hervatting van het treinverkeer in Friesland. Of de treinen op het genoemde traject in Noord-Brabant weer kunnen gaan rijden op maandag, is ook nog niet 100 procent zeker.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

2 reacties op “ProRail in spoedoverleg met ministerie na nieuwe hinder voor treinverkeer door dassen”

Marc Busio|21.03.23|18:33

Hoe zijn die dassen zo snel van Friesland in Noord-Brabant verzeild geraakt? Zouden ze de trein genomen hebben?

asierts|21.03.23|21:13

Ik gok erop dat een paar boze Friese treinreizigers een paar dassen daar zelf naartoe hebben gebracht. Men wist vantevoren al dat bij ondergraving van een cruciaal hoofdspoor ProRail ineens wel alles op alles zou zetten. En ziedaar.

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

ProRail in spoedoverleg met ministerie na nieuwe hinder voor treinverkeer door dassen | SpoorPro.nl

ProRail in spoedoverleg met ministerie na nieuwe hinder voor treinverkeer door dassen

Na Friesland nu ook problemen in Noord-Brabant door dassen2011, Peter Trimming / Wikimedia Commons

Er is vanwege een spoorondergraving door dassen zeker tot dinsdag geen treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Boxtel. Het is de tweede keer in korte tijd dat de vondst van een dassenburcht het treinverkeer ontregelt. ProRail-CEO John Voppen wil daarom dat de spoorbeheerder sneller in actie kan komen in dergelijke gevallen. Het bedrijf is daarover in spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

2 reacties op “ProRail in spoedoverleg met ministerie na nieuwe hinder voor treinverkeer door dassen”

Marc Busio|21.03.23|18:33

Hoe zijn die dassen zo snel van Friesland in Noord-Brabant verzeild geraakt? Zouden ze de trein genomen hebben?

asierts|21.03.23|21:13

Ik gok erop dat een paar boze Friese treinreizigers een paar dassen daar zelf naartoe hebben gebracht. Men wist vantevoren al dat bij ondergraving van een cruciaal hoofdspoor ProRail ineens wel alles op alles zou zetten. En ziedaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.