Spoorwegovergang

Breuk in spoorstaaf: vandaag geen treinen tussen Den Bosch en Nijmegen

Bij een spoorwegovergang ligt het spoor niet op dwarsliggers, maar zijn gelijmd tussen betonnen platen.ArjanH / Creative Commons

Door een gecompliceerde breuk van een spoorstaaf op het traject Den Bosch-Nijmegen rijden er tussen beide plaatsen vandaag geen treinen. De reparatie van de spoorstaaf duurt langer dan te doen gebruikelijk aangezien deze op een spoorwegovergang ligt.

“De breuk werd geconstateerd door een machinist”, aldus woordvoerder Martijn de Graaf van ProRail. “Die hoorde iets ongebruikelijks bij het passeren van de overweg in Rosmalen en maakte daar melding van. We zijn direct gaan kijken en constateerden de breuk in de spoorstaaf. We hebben uit veiligheidsoverwegingen direct besloten het treinverkeer op dit traject stop te zetten.”

Normaal duurt de reparatie van een spoorstaaf maximaal enkele uren, maar aangezien de gebroken spoorstaaf op een overweg ligt, is reparatie complexer en duurt het dus ook langer. “Het spoor ligt tussen het beton en is gefixeerd met een lijmlaag, om hem beter op zijn plaats te houden”, legt De Graaf uit. “Er gaat namelijk nogal wat verkeer over die spoorwegovergang heen, dus daarom moet het spoor daar extra goed vastliggen.”

Specialisten nodig voor vervangen spoorstaaf

Juist vanwege die lijm duurt de reparatie langer. “Het duurt al langer om de gebroken spoorstaaf los te krijgen”, stelt De Graaf. En vervolgens komen er specialisten aan te pas om de nieuwe spoorstaaf op zijn plek te leggen en in te lijmen”, stelt De Graaf. “Daarna moet de lijm ook nog uitharden. Hoe lang dat precies gaat duren, is moeilijk te zeggen. Het tempo van uitharden van die lijm heeft ook te maken met weersomstandigheden. Zodra hier meer duidelijk over is, melden we dat aan de NS, zodat zij weten wanneer ze de dienstregeling kunnen hervatten. Het is hoe dan ook uitgesloten dat het treinverkeer op dat traject vandaag weer op gang komt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.