Schade aan spoorbrug Sittard loopt in honderdduizenden euro’s

Afbeelding: Flickr.com/Rob Dammers

De te hoge vrachtwagen die afgelopen vrijdag tegen de spoorbrug over de Doctor Nolenstraat in Sittard is gebotst, heeft voor honderdduizenden euro’s aan schade gezorgd. Dat meldt ProRail in een update. Onderzoek naar de staat van de brug en het spoor heeft bovendien uitgewezen dat het spoor hersteld moet worden.

Een belangrijke draagbalk die onderdeel uitmaakt van de hoofdconstructie van de brug is door de aanrijding verbogen. De brug is door de vrachtwagen centimeters omhoog getild waardoor er zelfs een knik in het spoor boven de brug is ontstaan. ProRail sprak na het incident van een “hele forse aanrijding”.

“Dit soort aanrijdingen, waarbij men zich niet houdt aan de regels met betrekking tot hoogtebeperkingen, komen nog veel te vaak voor. Maar een aanrijding zo fors als deze is wel vrij uitzonderlijk”, verklaarde een woordvoerder tegenover SpoorPro. Tegen de chauffeur is aangifte gedaan, om zo de schade te kunnen verhalen.

Sinds zondag rijden er minder treinen tussen Roermond en Sittard als gevolg van het incident. Slechts een helft van de brug kon na inspectie namelijk weer vrijgegeven worden.

Het spoor aan de andere helft kan zonder herstel niet meer bereden worden, stelt ProRail. Daardoor zal de hinder voor reizigers en het goederenvervoer voorlopig aanhouden. De spoorbeheerder overweegt in zijn planning voor herstel daarom ook een tijdelijke oplossing. Wanneer de herstelwerkzaamheden, al dan niet tijdelijk van aard, kunnen beginnen, is nog niet bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Schade aan spoorbrug Sittard loopt in honderdduizenden euro’s”

A C F Sierts|21.07.22|11:13

Het is nog gekker: vrachtwagens mogen in Europa max 4 meter zijn. Het viaduct is 4m20, dus ruim zat. Was er weer es een laadkraan die nog omhoog stond? Of te hoge lading ? In alle gevallen in de chauffeur hardstikke fout bezig. Kennelijk gebeurd dat veel vaker, gezien het aantal fatale incidenten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.