Hitte op het spoor

Hoge temperaturen worden uitdaging voor spoorbeheerders ProRail en Infrabel

ProRail en Infrabel bereiden zich voor op stappen vanwege de anhoudende hitte in Nederland en België. Door de oplopende temperaturen kunnen spoorstaven uitzetten en verbuigen. Beide spoorwegbeheerders waarschuwen dan ook dat er mogelijk knikken in het spoor kunnen ontstaan. Om excessen te voorkomen zorgen ProRail en Infrabel ervoor dat het spoor stabiel ligt en de ballastblokken tot aan de spoorstaven liggen.

Het is ook mogelijk dat de elekronica door de aanhoudende hitte ontregeld kan raken. Dat kan ondermeer sein- en wisselstoringen tot gevolg hebben. “Voordat de zomer begint, plaatsen we daarom koelapparatuur in onze technische ruimtes. En krijgen airconditioners en klimaatapparatuur een extra onderhoudsbeurt”, aldus ProRail.

De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel voegt daar aan toe: “Om de veiligheid van het spoorwegnet te garanderen, neemt Infrabel een reeks preventieve maatregelen: controle van de sporen, wissels, bovenleidingen, airconditioning van elektrische installaties en datacenters en identificatie van brandgevoelige spoorwegbermen”

Bliksem en droogte

Beide spoorwegbeheerders wijzen erop dat bliksem maar ook aanhoudende droogte invloed kunnen hebben op de werking van het spoor. “Door bliksemafleiders kunnen treinen vaak gewoon blijven rijden. Maar soms raakt een systeem van ProRail beschadigd door bliksem. Daarom draaien veel systemen van ProRail dubbel. Bovendien zorgen we dat onze apparatuur maar een klein gebied bedient. Dit verkleint de kans op omvangrijke storingen”, aldus ProRail in een verklaring.

Bliksem bij overweg in de buurt van Zwolle

Beveiliging spoorwegpersoneel

Omdat veiligheid, ook voor het spoorpersoneel, prioritair is, heeft Infrabel bijvoorbeeld aangegeven dat het dragen van beschermende kleding verplicht is. “Eind deze week en dit weekend kunnen de werktijden aangepast worden om de werkomstandigheden draaglijker te maken.”

Spoorlopers

ProRail heeft het daarentegen vooral over andere zaken dan over veiligheid onder het personeel. Volgens ProRail moeten we ons vanwege het warme weer druk maken om spoorlopers. “Spoorlopers zijn bijvoorbeeld mensen die hun hond uitlaten of bramen plukken langs het spoor. Of kinderen die spoorbruggen als duikplank gebruiken. Deze spoorlopers zorgen niet enkel voor gevaarlijke situaties maar ook voor vertragingen”, aldus ProRail.

Spoorloper Hunted, foto: ProRail

Tijdens RailTech Europe zal het ook gaan over veiligheid op het spoor. Registratie voor het evenement en de workshops is gratis. Klik hier om een plekje te boeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.