Werkzaamheden bij station Groningen, foto: ProRail

Spoorwerkzaamheden in de meivakantie: een overzicht

In de meivakantie werkt ProRail op verschillende locaties aan het spoor. Voor de spoorwegbeheerder zijn momenten als vakanties, nachten en weekenden erg geschikt om aan het spoor te werken, hoewel reizigers die er juist dan op uit willen, daar soms minder blij mee zijn. Hier moet je in mei rekening mee houden.

De werkzaamheden worden ver van tevoren gepland in overleg met de vervoerders, soms wel twee jaar van tevoren. De reisplanner van de vervoerder wordt tien dagen van tevoren bijgewerkt, zodat reizigers goed geïnformeerd op pad kunnen.

Bilthoven en Den Dolder

Op vrijdag 29 april, zaterdag 30 april en zondag 1 mei vinden er spoorwerkzaamheden plaats tussen Bilthoven en Den Dolder. Het spoor wordt vernieuwd met een vernieuwingstrein op het traject Utrecht Blauwkapel en Den Dolder. Deze vernieuwingstrein is ruim 600 meter lang, vervangt zo’n 350 meter spoor per uur en werkt ook ’s nachts.

Bij Den Dolder worden een aantal wissels, ballast en grind vervangen. Strukton voert de werkzaamheden uit. Er wordt rekening gehouden met groot bouwverkeer voor de af- en aanvoer van materialen, waardoor er overlast voor omwonenden kan zijn. Ook op dit traject zet NS bussen in. Tevens is er dit weekend geen treinverkeer tussen Utrecht en Amersfoort.

Culemborg – Geldermalsen

Tot en met woensdag 4 mei werkt ProRail aan het spoor tussen Culemborg en Geldermalsen. Daar gaat een spooraannemer een laag slappe grond onder het spoor vervangen met een stevige fundering. Daarnaast worden dwarsliggers, spoorstaven en bovenleiding vernieuwd. Dit is nodig om een snelheidsbeperking bij Culemborg op te kunnen heffen.

Haarlem – Leiden Centraal

Tot en met woensdag 4 mei gaat ook het spoor op het traject Haarlem – Leiden Centraal op de schop. De spoorstaven worden vernieuwd en er wordt aan de bovenleiding gewerkt. Tussen Zandvoort en Haarlem wordt zondag 1 mei gewerkt aan kabels en leidingen. Op andere trajecten wordt er gewerkt aan de bovenleiding. NS zet bussen in.

Hengelo en Oldenzaal

Vrijdag 29 april tot en met woensdagochtend 4 mei vinden werkzaamheden plaats aan het spoor tussen Hengelo en Oldenzaal. Op het traject worden drie overwegen vernieuw. Bovendien worden op het traject Hengelo-Enschede onderdelen van de bovenleiding verlengd. In dezelfde periode krijgen de spoorbrug in de Lutte en een spoorviaduct in Hengelo een schilderbeurt. NS en Keolis zetten bussen in.

Meppel-Groningen

Vanaf zaterdag 7 mei tot en met zondag 29 mei wordt er op verschillende plaatsen tussen Meppel en Groningen gewerkt om het spoor, de bovenleidingen en overwegen te vernieuwen. Daarnaast vinden er werkzaamheden plaats op station Groningen. NS en Arriva zetten bussen in. De extra reistijd is 45 minuten.

Sittard – Heerlen, Heerlen – Valkenburg en Heerlen – Kerkrade

Tussen woensdag 4 tot en met zondag 8 mei staan er op deze trajecten rondom Heerlen spoorwerkzaamheden gepland. NS en Arriva zetten bussen in. Op diverse locaties wordt aan het spoor gewerkt, zo ook op het emplacement van Heerlen. Hier wordt gewerkt aan de ‘spoorverdubbeling’ Heerlen-Landgraaf. Ook wordt er gewerkt aan de perrons van station Schin op Geul. ProRail is inmiddels ook begonnen aan grote onderhoudswerkzaamheden aan een spoorviaduct in Voerendaal. Deze gaan in de hele maand mei door.

Zwolle-Deventer

Van maandag 2 tot en met woensdag 4 mei wordt er aan het spoor op het traject Zwolle-Deventer. NS zet bussen in. In Olst wordt een tunnel voor voetgangers en fietsers op zijn plek gereden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Spoorwerkzaamheden in de meivakantie: een overzicht”

Twan Laan|03.05.22|06:54

Wat met name in het internationale verkeer vergeten wordt: bij werkzaamheden worden treinen “voor boeking gesperd” – vaak tot maar een paar dagen voor vertrek. “Rastatt” in Duitsland was dit paasweekend een tragisch voorbeeld. Juist internationaal maakt de reiziger veel langer vantevoren zijn keuze – en kiest dus voor auto of vliegtuig.
Werkzaamheden? Nodig. Maar om mensen voor de internationale trein ipv vliegtuig te laten kiezen, moeten de gevolgen van de werkzaamheden veel eerder bekend zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorwerkzaamheden in de meivakantie: een overzicht | SpoorPro.nl
Werkzaamheden bij station Groningen, foto: ProRail

Spoorwerkzaamheden in de meivakantie: een overzicht

In de meivakantie werkt ProRail op verschillende locaties aan het spoor. Voor de spoorwegbeheerder zijn momenten als vakanties, nachten en weekenden erg geschikt om aan het spoor te werken, hoewel reizigers die er juist dan op uit willen, daar soms minder blij mee zijn. Hier moet je in mei rekening mee houden.

De werkzaamheden worden ver van tevoren gepland in overleg met de vervoerders, soms wel twee jaar van tevoren. De reisplanner van de vervoerder wordt tien dagen van tevoren bijgewerkt, zodat reizigers goed geïnformeerd op pad kunnen.

Bilthoven en Den Dolder

Op vrijdag 29 april, zaterdag 30 april en zondag 1 mei vinden er spoorwerkzaamheden plaats tussen Bilthoven en Den Dolder. Het spoor wordt vernieuwd met een vernieuwingstrein op het traject Utrecht Blauwkapel en Den Dolder. Deze vernieuwingstrein is ruim 600 meter lang, vervangt zo’n 350 meter spoor per uur en werkt ook ’s nachts.

Bij Den Dolder worden een aantal wissels, ballast en grind vervangen. Strukton voert de werkzaamheden uit. Er wordt rekening gehouden met groot bouwverkeer voor de af- en aanvoer van materialen, waardoor er overlast voor omwonenden kan zijn. Ook op dit traject zet NS bussen in. Tevens is er dit weekend geen treinverkeer tussen Utrecht en Amersfoort.

Culemborg – Geldermalsen

Tot en met woensdag 4 mei werkt ProRail aan het spoor tussen Culemborg en Geldermalsen. Daar gaat een spooraannemer een laag slappe grond onder het spoor vervangen met een stevige fundering. Daarnaast worden dwarsliggers, spoorstaven en bovenleiding vernieuwd. Dit is nodig om een snelheidsbeperking bij Culemborg op te kunnen heffen.

Haarlem – Leiden Centraal

Tot en met woensdag 4 mei gaat ook het spoor op het traject Haarlem – Leiden Centraal op de schop. De spoorstaven worden vernieuwd en er wordt aan de bovenleiding gewerkt. Tussen Zandvoort en Haarlem wordt zondag 1 mei gewerkt aan kabels en leidingen. Op andere trajecten wordt er gewerkt aan de bovenleiding. NS zet bussen in.

Hengelo en Oldenzaal

Vrijdag 29 april tot en met woensdagochtend 4 mei vinden werkzaamheden plaats aan het spoor tussen Hengelo en Oldenzaal. Op het traject worden drie overwegen vernieuw. Bovendien worden op het traject Hengelo-Enschede onderdelen van de bovenleiding verlengd. In dezelfde periode krijgen de spoorbrug in de Lutte en een spoorviaduct in Hengelo een schilderbeurt. NS en Keolis zetten bussen in.

Meppel-Groningen

Vanaf zaterdag 7 mei tot en met zondag 29 mei wordt er op verschillende plaatsen tussen Meppel en Groningen gewerkt om het spoor, de bovenleidingen en overwegen te vernieuwen. Daarnaast vinden er werkzaamheden plaats op station Groningen. NS en Arriva zetten bussen in. De extra reistijd is 45 minuten.

Sittard – Heerlen, Heerlen – Valkenburg en Heerlen – Kerkrade

Tussen woensdag 4 tot en met zondag 8 mei staan er op deze trajecten rondom Heerlen spoorwerkzaamheden gepland. NS en Arriva zetten bussen in. Op diverse locaties wordt aan het spoor gewerkt, zo ook op het emplacement van Heerlen. Hier wordt gewerkt aan de ‘spoorverdubbeling’ Heerlen-Landgraaf. Ook wordt er gewerkt aan de perrons van station Schin op Geul. ProRail is inmiddels ook begonnen aan grote onderhoudswerkzaamheden aan een spoorviaduct in Voerendaal. Deze gaan in de hele maand mei door.

Zwolle-Deventer

Van maandag 2 tot en met woensdag 4 mei wordt er aan het spoor op het traject Zwolle-Deventer. NS zet bussen in. In Olst wordt een tunnel voor voetgangers en fietsers op zijn plek gereden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Spoorwerkzaamheden in de meivakantie: een overzicht”

Twan Laan|03.05.22|06:54

Wat met name in het internationale verkeer vergeten wordt: bij werkzaamheden worden treinen “voor boeking gesperd” – vaak tot maar een paar dagen voor vertrek. “Rastatt” in Duitsland was dit paasweekend een tragisch voorbeeld. Juist internationaal maakt de reiziger veel langer vantevoren zijn keuze – en kiest dus voor auto of vliegtuig.
Werkzaamheden? Nodig. Maar om mensen voor de internationale trein ipv vliegtuig te laten kiezen, moeten de gevolgen van de werkzaamheden veel eerder bekend zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.