Station Vught

ProRail dient kapvergunning in voor ruimen van 600 bomen rondom station Vught

Station Vught

ProRail heeft bij de gemeente Vught een aanvraag voor een kapvergunning ingediend voor het ruimen van zeshonderd bomen en 2,6 hectare beplanting. Het gaat om een flinke kaalslag van de groenvoorziening rondom het station van Vught.

Na de zomer van 2023 wil ProRail beginnen met de omvangrijke bomenkap en het weghalen van beplanting langs en rondom het spoor. Dertig monumentale bomen moeten daarbij wijken omdat ze volgens de spoorwegbeheerder niet te verplaatsen zijn. ProRail stelt dat er voor elke gekapte boom die dikker is dan 30 centimeter een nieuwe wordt gepland.

Bomenkap onvermijdelijk of verplanting indien mogelijk?

Volgens ProRail is de bomenkap “onvermijdelijk” omdat de bouw van de verdiepte ligging en de tunnels (Loonsebaan en Wolfskamerweg – red.) om “meer landschapsruimte” vraagt. IVN Natuur- en Milieugroep Vught (IVN/NMV) noemt het tegenover BD een “gemiste kans” dat ProRail de natuurbeheerder pas kort voor de aanvraag van de kapvergunning heeft geraadpleegd. Volgens de natuur- en milieugroep moeten alle monumentale bomen worden verplant, indien dat mogelijk is. ProRail is daarentegen juist voornemens om dertig monumentale bomen te ruimen.

ProRail is weliswaar van plan om voor de gekapte bomen ook weer nieuwe bomen terug te plaatsen, maar IVN/NMV stelt dat het nog tot tenminste 2070 zal duren voordat de nieuwe aanwas van bomen en beplanting weer op hetzelfde niveau is als nu het geval is.

Overlast

Om in de toekomst het toenemende treinverkeer in goede banen te leiden, wordt er tussen Den Bosch en Vught een vierde spoor aangelegd. In Vught worden tevens twee sporen richting Eindhoven verdiept.

Eind maart boog de Raad van State zich over dit megaplan. Veel omwonenden van het traject vrezen enorme overlast van het toenemende goederenvervoer. De Raad van State moet echter nog wel een uitspraak doen over het spoorplan. ProRail heeft al aangegeven dat het pas na goedkeuring begint met de omvangrijke operatie, waaronder dus het ruimen van zeshonderd bomen en 2,6 hectare beplanting.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.