Triangulatie_beeldherkenning

ProRail en Asset.Insight brengen verkeersborden in beeld met AI

foto: Asset Insight

ProRail gaat mogelijk de voor machinisten bedoelde verkeersborden langs het spoor laten controleren met behulp van AI (artificial intelligence). Techbedrijf Asset.Insight ontwikkelde een algoritme om de borden te signaleren en analyseren. ProRail bekijkt nu hoe het algoritme kan worden geïmplementeerd.

Spoorbeheerder ProRail wil vooral in kaart brengen waar alle verkeersborden precies staan, of ze wel op de plek staan die is vastgelegd in de eigen documentatie, of er verkeersborden ontbreken, in welke staat ze verkeren en wat er mogelijk is met de data die ProRail al hebben.

Meettrein

Asset.Insight heeft een meettrein en rijdt regelmatig voor ProRail om de conditie van het spoor te monitoren. Deze meettrein is uitgerust met verschillende camera’s en sensoren. Als de trein rijdt, worden miljoenen foto’s van het spoor genomen. Met behulp van artificial intelligence is het bedrijf in staat om geautomatiseerd specifieke objecten uit het beeldmateriaal te detecteren. Daarnaast is de exacte GPS locatie van ieder object bekend.

Het voor ProRail ontwikkelde algoritme combineert technieken als beeldherkenning en fotogrammetrie. Hiermee kan de exacte locatie van de verkeersborden worden gedetecteerd en vergeleken met de bestaande documentatie. Het algoritme helpt volgens Asset.Insight ook om het asset register op orde te houden.

Gerichte actie

Het algoritme is zo gebouwd, dat ook data van andere meettreinen gebruikt kunnen worden en dat de treinen gebruik kunnen maken van het algoritme. Dit algoritme zou ProRail moeten helpen bij het verhogen van de veiligheid, maar ook tijd, menskracht en geld moeten besparen.

Dit omdat de controle van de assets hiermee kan worden geautomatiseerd en gestandaardiseerd. ProRail bekijkt nu hoe het algoritme kan worden geïmplementeerd in de reguliere werkwijze. Manager Vernieuwing Thymo van den Brug: “De uitkomsten van deze Proof of Concept zijn veelbelovend. Het ontwikkelde algoritme helpt ons onze assets nog beter te managen.”

Breed inzetbaar

Volgens Sidoeri Dekker, data scientist van Asset.insight is dit algoritme innovatief omdat het breed toepasbaar is. “Dit algoritme kunnen we inzetten op elk in te denken asset wat je in kaart zou willen brengen. Zo kan je assets in kaart brengen op het spoor, weg en water. Alle objecten op een foto kunnen we lokaliseren. Je zou bijvoorbeeld kunnen bekijken waar de geleiderail staat, of waar een oever stopt.”

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail en Asset.Insight brengen verkeersborden in beeld met AI | SpoorPro.nl
Triangulatie_beeldherkenning

ProRail en Asset.Insight brengen verkeersborden in beeld met AI

foto: Asset Insight

ProRail gaat mogelijk de voor machinisten bedoelde verkeersborden langs het spoor laten controleren met behulp van AI (artificial intelligence). Techbedrijf Asset.Insight ontwikkelde een algoritme om de borden te signaleren en analyseren. ProRail bekijkt nu hoe het algoritme kan worden geïmplementeerd.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.