
Regeerakkoord: kabinet investeert drie miljard in Lelylijn
Het nieuwe kabinet maakt drie miljard euro vrij voor de aanleg van de Lelylijn. Dat staat in het regeerakkoord dat woensdagmiddag is gepresenteerd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De kosten voor de Lelylijn worden geschat op tussen de 3,2 tot 6,4 miljard euro. Het nieuwe kabinet wil dat zowel de regio als de Europese Unie meebetaalt aan het grote spoorproject.
De komende periode wordt verder uitgewerkt hoe de Lelylijn kan bijdragen aan versterking van de economie van het noorden, de ontsluiting van nieuw te ontwikkelen woningbouwgebieden en betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland.
Eerder kwam de Lelylijn niet in aanmerking voor het Nationaal Groeifonds, waaruit grote projecten die belangrijk zijn voor het aanjagen van de economie gefinancierd kunnen worden.
De plannen voor de Lelylijn werden eerder al gesteund door de spoorsector en diverse politieke partijen. D66 stelde in nog februari een ‘mini-stembusakkoord’ voor wat betekent dat meerdere partijen tijdens de verkiezingscampagne samen optrekken voor het thema.
Inlopen achterstanden bij beheer en onderhoud spoor
Verder staat er in het regeerakkoord dat 1,25 miljard euro extra wordt uitgetrokken voor het inlopen van achterstanden bij beheer en onderhoud van spoor, wegen, bruggen, viaducten en vaarwegen en voor het onderhoud en renoveren en vervangen ervan in de toekomst.
Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur waarschuwde in oktober dat het tekort waarschijnlijk nog groter is. Mogelijk ligt het benodigde bedrag eerder rond de twee miljard euro. Als dat geld er niet is, dan moet het komende kabinet scherpere keuzes maken waar wel en geen renovatie of vervanging voor komt.
Internationale treinverbindingen
Het kabinet zet in op betere internationale (nacht)treinverbindingen die aansluiten op HSL-knooppunten over de grens. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland duurzaam verbonden is. Het kabinet wil hierbij dat Europese fondsen worden betrokken bij de investeringen om betere grensoverschrijdende verbindingen te creëren. Verder wordt het verplaatsen van goederenvervoer van de weg naar spoor en water gestimuleerd.
De ontwikkeling van ‘hubs’ moet ervoor zorgen dat reizigers eenvoudig kunnen overstappen naar een (deel)auto, (deel)fiets, trein of metro via multimodaal reisadvies op maat. Ook zet het kabinet in op het sociaal veiliger en toegankelijker maken van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking. Verder wordt er geïnvesteerd in fietsenstallingen bij OV-knooppunten en fietssnelwegen. Om reizen naar werk betaalbaar te houden, verhoogt het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding.
Rekeningrijden
Het nieuwe kabinet wil verder dat rekeningrijden op termijn wordt ingevoerd. In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staat dat het kabinet de CO2-uitstoot omlaag wil brengen en dat rekeningrijden daaraan kan bijdragen. Het invoeren van rekeningrijden betekent niet automatisch dat alleen de vervuiler per 2030 gaat betalen.
Volgens het akkoord gaan zowel gebruikers van elektrische als fossiele auto’s meebetalen aan het weggebruik. In de huidige kabinetsperiode wordt de basis gelegd voor het nieuwe systeem waarbij het tarief voor de motorrijtuigenbelasting afhankelijk wordt van het jaarlijks verreden aantal kilometers. De heffing is volgens de opstellers niet tijd- en plaatsgebonden. Het betalen naar gebruik vervangt de bestaande toltrajecten, zoals de Westerscheldetunnel, de Kiltunnel en de voorgenomen doorgetrokken A15.
Wim van Wegen, bestuurslid van de initiatiefgroep Lelylijn was eerder te gast bij SpoorProTV:
Bekijk hier het Regeerakkoord 2021 en de Bugettaire bijlage.
Lees ook:
- D66 wil ‘mini-stembusakkoord’ voor Lelylijn
- Initiatiefgroep Lelylijn is teleurgesteld, maar rekent op regeerakkoord
- Vier projecten maken kans op Nationaal Groeifonds, Lelylijn uitgesloten
- Ook NS is nu voor het realiseren van de Lelylijn
- ‘Met lightrailverbinding kan economische groei Zuid-Holland weer toenemen’
- Wisselende reacties op Groeifonds van 20 miljard
- ‘Kabinet moet aandacht houden voor langetermijnplannen spoor’
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Als men maar niet ProRail of een offerte vraagt, want dan wordt het minimaal het dubbele en komt de Lelylijn er nooit. Het vorige kabinet Rutte wilde Weert-Hamont (B) elektrificeren – dat plan heeft ProRail met de meest fantastische begrotingen ook al gesaboteerd.
Als compensatie voor het niet aanleggen van de Zuiderzeelijn kregen de drie Noordelijke provincies het Spoorplan Noord-Nederland ter waarde van 1 miljard euro. Tussen 2019 en 2023 wordt station Groningen opgepimpt en hopelijk kan bij de planning de aanleg van de Lelylijn worden meegenomen; wellicht moet een extra perron worden aangelegd.