Artist impression Railterminal Gelderland

Provincie Gelderland mag starten met voorbereiding Railterminal

Foto: Provincie Gelderland

De Raad van State heeft de provincie Gelderland dinsdag toestemming gegeven voor enkele voorbereidingen voor de bouw van de Railterminal Gelderland bij Valburg. De Raad weigerde het zogeheten inpassingsplan voor dit project te schorsen.

Een omwonende had de Raad daar om gevraagd. Hij is bang dat door het voorbereidende werk onherstelbare schade ontstaat, terwijl nog helemaal niet zeker is of het inpassingsplan de eindstreep haalt. Daarover moet de Raad volgend jaar nog een eindoordeel geven.

Volgens de omwonende heeft de provincie zich tot nu toe een onbetrouwbare overlegpartner getoond. Maar dat kan geen reden zijn om het plan dan maar te schorsen, oordeelt de Raad.

Werkzaamheden

Het voorbereidende werk bestaat onder meer uit bodemonderzoek, maatregelen voor beschermde diersoorten in dit gebied en het speuren naar explosieven in de bodem. De provincie stelt dat dit allemaal kortdurende werkzaamheden zijn waar de omwonende geen hinder van zal hebben. Hij woont op een afstand van 170 meter.

Hiermee heeft de provincie volgens de Raad duidelijk beschreven wat er gaat gebeuren en dat er geen onomkeerbare ingrepen in het landschap worden gedaan. De provincie heeft bij de Raad ook bevestigd dat de aanleg van de terminal pas zal starten als het inpassingsplan en de andere vereiste besluiten definitief zijn goedgekeurd.

Planning

De aanbesteding voor de aanleg en exploitatie van de railterminal zal waarschijnlijk begin 2022 plaatsvinden. De gunning zal pas gebeuren nadat alle besluiten voor de aanleg definitief zijn goedgekeurd. Medio mei 2023 wordt gestart met de aanleg van de ontsluitingsweg, die in eerste instantie wordt aangelegd als bouwweg. In mei 2024 wordt dan met de aanleg en inrichting van het railterminalterrein begonnen en als laatste, in 2025, wordt de ontsluitingsweg afgebouwd en aangesloten op de bestaande infrastructuur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Adrie van der Wel

Adrie van der Wel is freelance journalist en schrijft voor meerdere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.