Maasvlakte West

ProRail wijst vaste ‘huisingenieursbureaus’ aan per regio

Spoorbeheerder ProRail werkt aan de overstap van het los aanbesteden van een ingenieurswerkzaamheden voor ieder project naar vaste bureaus per werkgebied. In de eerste drie gebieden, Oost, Zuid-Holland-Zuid en Zuid-Oost, zijn de gebiedscontracten aanbesteed en zijn de teams aan het opstarten, meldt ProRail. 

“Hiermee willen we rust creëren, investering in capaciteit mogelijk maken en een gezond verdienmodel creëren voor de ingenieursbureaus”, zegt ProRail-directeur Procurement Paul Carstens. De hechtere samenwerking maakt deel uit van de nieuwe marktstrategie van ProRail. “In het verleden werd er voor ieder project een ander bureau aanbesteed”, legt  Tjeerd Biessels, inkoopstrateeg bij ProRail uit. “Dan moest er capaciteit en personeel geregeld worden en een aanbesteding worden gehouden, wat vaak drie à vier maanden in beslag nam. We hebben nu gebiedscontracten met huisingenieursbureaus, zodat klussen meteen kunnen worden toegewezen aan bij ons bekende bureaus in het betreffende gebied.”

Programma Hoogfrequent Spoor

“Niet alleen voor ons is dit handig. De ingenieursbureaus hebben nu de werkzekerheid die ze nodig hebben. Bovendien kennen de bureaus het gebied waarin ze werken goed en weten ze ook beter wat in het gebied nodig is.” De nieuwe werkwijze is de afgelopen jaren getest bij het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en in de gebiedscontracten in de spoorregio Noord-Oost. Dat leverde volgens de spoorbeheerder heel veel positieve reacties op. “‘Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?’, werd vaak gevraagd. In plaats van vechtcontracten was er het sterke gevoel om samen de klus te klaren.”

Een van de gecontracteerde bureau’s is Movares. Accounthouder ProRail John van Langeveld zegt vooral het proces ‘van zij naar wij’ toe te juichen. “In het verleden was het nog ‘dit wordt er gevraagd en dit krijg je’. Nu merk je echt een gelijkwaardigheid aan tafel, er wordt meegedacht, er wordt inhoudelijke kennis vanuit ProRail geleverd en je merkt dat je het écht met elkaar doet.”

Eerste contracten aanbesteed

In de eerste drie gebieden, Oost, Zuid-Holland-Zuid en Zuid-Oost, zijn de gebiedscontracten aanbesteed en zijn de teams aan het opstarten. In komende jaren volgt de rest van Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “ProRail wijst vaste ‘huisingenieursbureaus’ aan per regio”

Erik Nijland|18.11.21|13:17

Mooi dat Movares één van de ingenieursbureaus is die een contract hebben gewonnen. Wie zijn de andere IB’s of willen die niet genoemd worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.