US President Joe Biden and US first lady Jill Biden

Met een privéjet naar Klimaattop: “Slecht idee dat alles met de trein zou moeten”

US President Joe Biden and US first lady Jill Biden board Air Force One at Andrews Air Force Base before departing for Italy and the United Kingdom on October 28, 2021 at Joint Base Andrews, Maryland. President Biden is traveling to the G20 summit in Rome and COP26 in Glasgow. Brendan Smialowski / AFP

Terwijl vanuit Nederland zo’n vijfhonderd mensen met een speciale klimaattrein zijn vertrokken naar de Klimaattop in Glasgow, koos een aantal wereldleiders en beroemdheden ervoor om het privéjet te pakken. Een opmerkelijke keuze, in de strijd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wat vindt de spoorbranche daar eigenlijk van? Zouden regeringsleiders niet juist het goede voorbeeld moeten geven, door met de trein te gaan?

Op zondag meldde The Daily Mail dat ten minste 52 privévliegtuigen in de Schotse stad Glasgow waren geland. Ze schatten dat er in totaal 400 vluchten landden voor de conferentie. De privéjets stoten volgens de Britse krant zo’n 13.000 ton koolstofdioxide uit. Dit staat gelijk aan gelijk de hoeveelheid die 1300 Nederlanders in een heel jaar verbruiken.

Prins Charles en Boris Johnson

Beroemdheden die ervoor kozen het privéjet te pakken, waren onder meer prins Charles, de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en premier Boris Johnson. Zij kwamen van de G20 bijeenkomst in Rome. Ook prins Albert van Monaco koos ervoor om met een privévliegtuig te komen.

“Ze hadden zó meegekund met de Klimaattrein”, is de eerste reactie van Freek Bos, directeur van Reizigersvereniging Rover. “De Koning is ook met de trein naar Kopenhagen geweest, een aantal jaar geleden. Ik kan mij voorstellen dat hun volle agenda daar een rol in speelt, maar die kun je ook prima afstemmen op een treinreis of lijnvlucht.”

“Het is aan de spoorsector om het reizen met de trein te promoten, door te zorgen voor comfortabele stoelen, betaalbare treintickets en goede verbindingen”, vervolgt hij. Maar ook de regering is aan zet. “De regeringsleiders zouden ervoor moeten zorgen dat de voordelen die gelden voor de luchtvaart, zoals het belasten met accijns of btw, ook gaan gelden voor vliegtickets. Dat zou in het beleid moeten worden opgenomen.”

“Voordelen voor vliegtickets moeten ook gelden voor trein”

Wijnand Veeneman, onderzoeker OV aan de TU Delft, kijkt er niet zo vreemd van op. “Voor heel veel mensen is de trein geen optie qua reistijd. Als je vanuit Rome naar Glasgow moet rijden, ben je lang onderweg. Laat staan vanuit India. Het idee dat alles met de trein zou moeten, is ook een slecht idee.”

Hij sluit af met het beschrijven van een eigen ervaring. “Ik ben zelf met de trein van Amsterdam naar Glasgow gereisd. Dat duurde best lang, zo’n acht uur. Gelukkig konden wij de tijd zinvol besteden. Er waren veel workshops, waar veel gebruik van werd gemaakt. Waar we over aan het nadenken zijn, is hoe je voor korte afstanden zoveel mogelijk de trein in plaats van het vliegtuig kunt gebruiken.”

Klimaattrein als inspiratie

Reinout Wissenburg, directeur Duurzaamheid bij ProRail, vindt dat het aan mensen zelf is om een afweging te maken voor welk vervoermiddel ze kiezen. Wel hoopt hij dat het voorbeeld van de Klimaattrein de CEO’s en andere genodigden van de Glasgow-klimaatconferentie, zal inspireren. “Wij hebben met de Klimaattrein laten zien dat je een plezierige reis kunt maken, terwijl je aan boord praat over een oplossingen voor het klimaatvraagstuk. Dat is heel efficiënt.”

Hij ziet de trein als onderdeel van het klimaatbeleid, naast andere milieuvriendelijke vervoermiddelen, bijvoorbeeld de elektrische auto of natuurlijk de fiets, voor korte afstanden. “Tot een afstand van 750 kilometer is de trein een goed alternatief voor Europese ritten met de auto en het vliegtuig.”

Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail, vult aan. “Een goed voorbeeld van bekendheid die met de trein naar de Klimaattop is gegaan, is Ans Rietstra (COO bij ProRail). Komend weekend vervoeren wij ook Europarlementariër Frans Timmermans met zijn team.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

2 reacties op “Met een privéjet naar Klimaattop: “Slecht idee dat alles met de trein zou moeten””

Twan Laan|04.11.21|10:25

De kosten (en de verkrijgbaarheid) van een treinticket zijn voor Jan Modaal van belang – maar natuurlijk niet voor de staatshoofden waar het hier over gaat. Voor hen geldt niet alleen “reistijd=werktijd” maar is ook privacy (dat vertrouwelijke telefoontje gaat in een normale trein niet, in het privéjet of desgewenst een koninklijk rijtuig gaat het wel – maar probeer het koninklijke rijtuig maar eens door de Kanaaltunnel of over Brits spoor (smaller profiel-vrije-ruimte) te laten rijden…

Ruud Thijssen|04.11.21|11:22

Beperkende regels gelden alleen voor de burger, dat is vrij algemeen bekend.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.