Centraal Station, Deventer, perron

Terugkerende wisselstoring in Deventer bezorgde ProRail hoofdbrekens

De regelmatig terugkerende wisselstoring die het treinverkeer rond Deventer sinds begin deze maand regelmatig platlegde, werd vermoedelijk veroorzaakt door defecte bekabeling. Spoorbeheerder ProRail tastte lang in het duister over de oorzaak, maar zegt de storing nu te hebben verholpen.

“De treindienst tussen Deventer en Deventer-Colmschate kon bij aanvang van de dienstregeling op dinsdagochtend weer worden opgestart en sindsdien gaat het goed. Het lijkt er dus op dat het lek nu boven is”, zegt woordvoerder Aldert Baas. Het defecte wissel kon niet goed door de treinverkeersleiding worden bestuurd. Sinds 7 oktober schoot die storing er soms in en werkte ProRail aan herstel. Hoewel tussentijds treinverkeer deels mogelijk is geweest, zat het vinden van de definitieve oplossing volgens de spoorbeheerder ontzettend tegen. Want het probleem bleef na verloop van tijd terugkomen. Zo ook afgelopen maandag 11 oktober.

Systemen resetten

Sindsdien zijn al diverse kabels en andere onderdelen vervangen. Ook zijn allerlei aansluitingen nagekeken en doorgemeten. Systemen zijn gereset en specialisten van aannemers en leveranciers ingeschakeld. Dat bood tot maandagnacht onvoldoende oplossing. “Het probleem bleek in het technische hart van de wissel te zitten, met het vervangen van dat deel van de bekabeling werkte de aansturing weer en sindsdien gaat het ruim een etmaal goed.”

Op maandag hadden reizigers op het traject met behoorlijke overlast te maken. Er werden bussen ingezet en treinen in de richting van Almelo werden omgeleid via een andere route. Ook het spoorgoederenverkeer ondervond ernstige hinder door de storing. “We hebben tussendoor wel een deel van de treinen kunnen laten rijden. Dat kon door het wissel vast te zetten, maar tijdens de werkzaamheden moesten we natuurlijk wel alles stilleggen”, aldus Baas.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Terugkerende wisselstoring in Deventer bezorgde ProRail hoofdbrekens”

asierts|13.10.21|13:59

Dergelijke ‘spookstoringen’ analyseren & oplossingen vereist een hoge mate van kennis, vakmanschap én jarenlange overdracht daarvan van meester op gezel, iets wat tegenwoordig allang weggeprivatiseerd is. Dan sta je als techneut voor de spreekwoordelijke “Speld in de Hooiberg”. Ga er maar aan staan…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.