Goederentreinen van DB Cargo

Staking Duitse machinisten: 190 goederentreinen staan stil, ernstige hinder voor Nederland

Foto: DB Cargo, https://www.dbcargo.com/rail-de-de/metanavi/aktuelles/news/neue-strategie-von-db-cargo-5591538

In Duitsland staan ​​volgens spoorgoederenvervoerder DB Cargo momenteel ruim 190 goederentreinen stil. De machinistenstaking die dinsdag van start ging, kan volgens DB Cargo ‘verwoestende gevolgen’ hebben voor de wereldwijde toeleveringsketen. Ook in Nederland is er sprake van ernstige hinder, zegt DB Cargo Nederland.

“Het merendeel van de treinen van en naar Nederland rijdt”, zegt Jelle Rebbers, woordvoerder van DB Cargo Nederland. “Maar desondanks is het effect van de staking op ons land groot. Vooral in het Oosten en Zuid-Westen van Duitsland wordt gestaakt. Dat heeft gevolgen voor alle spoorgoederenverkeer naar Polen en Tsjechië, maar ook naar Zwitserland en Italië. Mannheim is hier een belangrijke draaischijf, ook voor het verkeer van en naar Nederland. Verder kan door uitval van treinen het verkeer vanuit China bijvoorbeeld niet naar Tilburg.”

Locomotieven-omloop verstoord

Volgens Rebbers brengen vertragingen en uitval van treinen in Duitsland vooral de strakke planning voor locomotieven van DB Cargo in de war. “Onze locomotieven rijden normaal gesproken door tot aan Rotterdam en keren daar weer om en rijden terug naar Duitsland. Die omloop raakt nu wel ernstig verstoord.” Hoeveel goederentreinen van DB Cargo er precies uitvallen in Nederland kan Rebbers niet zeggen. “Het merendeel rijdt, maar er is ernstige hinder. Dat wel.”

In Duitsland probeert DB Cargo in ieder geval de treinen te laten rijden die cruciaal zijn voor de bevoorrading van elektriciteitscentrales en bedrijventerreinen. Verder werkt het bedrijf samen met Duitse particuliere spoorwegmaatschappijen of bedrijven uit andere landen om zo veel mogelijk treinen te laten rijden.

Knooppunt

De Duitse hoofdvestiging van DB Cargo zegt te vrezen dat de door machinistenvakbond GDL uitgeroepen staking verwoestende gevolgen heeft voor de wereldwijde toeleveringsketen. Duitsland is een Europees knooppunt voor het spoorgoederenverkeer dat het hele continent met elkaar verbindt en is daarnaast de verbindende schakel in intercontinentaal verkeer vanuit China en andere bestemmingen via de Duitse havens.

De staking loopt vooralsnog op vrijdagnacht ten einde, maar of GDL en DB voor die tijd tot een akkoord zijn gekomen is nog de vraag. Wanneer de staking ook na vrijdag nog doorloopt, zijn er volgens de vervoerder meer langetermijneffecten te verwachten, waarbij klanten overstappen op het wegvervoer om hun lading te vervoeren. De staking zou hiermee kunnen uitgroeien tot verstoring van goederenstromen, vergelijkbaar met de blokkade van het Suezkanaal eerder dit jaar door containerschip Ever Given.

Reizigerstreinen

Van de reizigerstreinen rijdt in Duitsland zo’n 25 procent op de lange afstandstrajecten. Van de regionale treinen van Deutsche Bahn rijdt ongeveer 40 procent. Dit verschilt sterk per regio. Door het beperkte aanbod zijn de treinen erg vol. Voor de internationale treinen vanuit Nederland geldt dat er geen treinen rijden tussen Venlo en Herzogenrath-Aken. De NS zet bussen in waardoor de reis ongeveer 30 minuten meer in beslag neemt dan normaal.

De Intercity Amsterdam – Berlijn rijdt niet verder dan Bad Bentheim, de ICE van en naar Frankfurt rijdt wel zoals normaal van en naar Frankfurt, maar de ICE naar Basel vanuit Nederland rijdt niet verder dan Keulen. De nachttrein van Amsterdam naar Wenen rijdt, net als dinsdag en woensdag, ook donderdag niet. Over vrijdag is nog geen uitsluitsel.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staking Duitse machinisten: 190 goederentreinen staan stil, ernstige hinder voor Nederland | SpoorPro.nl
Goederentreinen van DB Cargo

Staking Duitse machinisten: 190 goederentreinen staan stil, ernstige hinder voor Nederland

Foto: DB Cargo, https://www.dbcargo.com/rail-de-de/metanavi/aktuelles/news/neue-strategie-von-db-cargo-5591538

In Duitsland staan ​​volgens spoorgoederenvervoerder DB Cargo momenteel ruim 190 goederentreinen stil. De machinistenstaking die dinsdag van start ging, kan volgens DB Cargo ‘verwoestende gevolgen’ hebben voor de wereldwijde toeleveringsketen. Ook in Nederland is er sprake van ernstige hinder, zegt DB Cargo Nederland.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.