Commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer

SpoorProTV: Kamerdebat over NABO’s, spoortarieven en verbinding naar Aken

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur ging dinsdag in debat met de Tweede Kamer over een diversiteit aan onderwerpen. Daarbij kwamen onder meer de veiligheid op overwegen, de gebruikersvergoeding voor het spoor en de internationale verbinding naar Aken aan bod. In SpoorProTV was woensdagmiddag een samenvatting te zien van de belangrijkste onderwerpen die de revue passeerden.

Zo ging de staatssecretaris in op recente ongelukken die de laatste tijd zowel op onbewaakte (NABO’s) als bewaakte overwegen gebeurden. Inmiddels staat dit jaar de teller van het aantal dodelijke ongevallen op overwegen op zes, met zeven dodelijke slachtoffers.

Bekijk hier de uitzending terug:

Grensoverschrijdend vervoer

Verder kwam ook de gebruikersvergoeding voor het spoor aan bod. Spoorgoederenvervoerders die in Nederland actief zijn kaarten regelmatig de grote verschillen aan in de tarieven in rekening worden gebracht voor het gebruik van het spoor. Met name in Duitsland hoeven vervoerders een stuk minder te betalen. Volgens de vervoerders belemmeren de verschillen een gelijk speelveld. In het debat wordt hier dieper op ingegaan.

Een ander onderwerp waarbij wordt gesproken over grensoverschrijdend vervoer is de geplande spoorverbinding vanuit de Randstad en Eindhoven naar Aken. Uit onderzoek van ProRail zou blijken dat er op emplacement Eindhoven nauwelijks ruimte is om nieuwe treindiensten toe te voegen. Een intercity naar Aken vraagt volgens de spoorbeheerder aanzienlijke infrastructurele maatregelen van honderden miljoenen euro’s die niet eerder realiseerbaar zouden zijn dan 2030. Ook hierover gaat de Tweede Kamer met de staatssecretaris in debat.

Verder in de uitzending een gesprek secretaris Ger Essers van Stichting Geen Grens. Stichting Geen Grens is een burgerinitiatief dat zich onder meer inzet voor betere spoorverbindingen in de grensregio’s Limburg, België en Duitsland. Volgens de stichting dreigt Limburg een schiereiland te worden ‘met alleen boemeltreintjes’.

SpoorProTV

De live-uitzending van SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen publiceren we relevante spoorvideo’s en -reportages. Wanneer je je abonneert op ons kanaal, krijg je een melding zodra er nieuwe video’s online staan.

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SpoorProTV: Kamerdebat over NABO’s, spoortarieven en verbinding naar Aken | SpoorPro.nl
Commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer

SpoorProTV: Kamerdebat over NABO’s, spoortarieven en verbinding naar Aken

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur ging dinsdag in debat met de Tweede Kamer over een diversiteit aan onderwerpen. Daarbij kwamen onder meer de veiligheid op overwegen, de gebruikersvergoeding voor het spoor en de internationale verbinding naar Aken aan bod. In SpoorProTV was woensdagmiddag een samenvatting te zien van de belangrijkste onderwerpen die de revue passeerden.

Zo ging de staatssecretaris in op recente ongelukken die de laatste tijd zowel op onbewaakte (NABO’s) als bewaakte overwegen gebeurden. Inmiddels staat dit jaar de teller van het aantal dodelijke ongevallen op overwegen op zes, met zeven dodelijke slachtoffers.

Bekijk hier de uitzending terug:

Grensoverschrijdend vervoer

Verder kwam ook de gebruikersvergoeding voor het spoor aan bod. Spoorgoederenvervoerders die in Nederland actief zijn kaarten regelmatig de grote verschillen aan in de tarieven in rekening worden gebracht voor het gebruik van het spoor. Met name in Duitsland hoeven vervoerders een stuk minder te betalen. Volgens de vervoerders belemmeren de verschillen een gelijk speelveld. In het debat wordt hier dieper op ingegaan.

Een ander onderwerp waarbij wordt gesproken over grensoverschrijdend vervoer is de geplande spoorverbinding vanuit de Randstad en Eindhoven naar Aken. Uit onderzoek van ProRail zou blijken dat er op emplacement Eindhoven nauwelijks ruimte is om nieuwe treindiensten toe te voegen. Een intercity naar Aken vraagt volgens de spoorbeheerder aanzienlijke infrastructurele maatregelen van honderden miljoenen euro’s die niet eerder realiseerbaar zouden zijn dan 2030. Ook hierover gaat de Tweede Kamer met de staatssecretaris in debat.

Verder in de uitzending een gesprek secretaris Ger Essers van Stichting Geen Grens. Stichting Geen Grens is een burgerinitiatief dat zich onder meer inzet voor betere spoorverbindingen in de grensregio’s Limburg, België en Duitsland. Volgens de stichting dreigt Limburg een schiereiland te worden ‘met alleen boemeltreintjes’.

SpoorProTV

De live-uitzending van SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen publiceren we relevante spoorvideo’s en -reportages. Wanneer je je abonneert op ons kanaal, krijg je een melding zodra er nieuwe video’s online staan.

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.