Wim Hagman, vader van de 21-jarige maaltijdbezorger die op een overweg in Zenderen om het leven kwam

‘Stoppen met praten en direct een einde maken aan gevaarlijke situaties op overwegen’

De onbewaakte overweg in Zenderen wordt aanstaande zaterdag definitief ontmanteld. Wim Hagman, de vader van de 21-jarige maaltijdbezorger die op 7 maart omkwam bij een aanrijding met een goederentrein, is blij met dat besluit. Dat zei hij woensdag in de uitzending van SpoorProTV.

Tegelijkertijd stelt hij dat er nog veel te veel vergelijkbare gevaarlijke plekken langs het Nederlandse spoor zijn. “Stoppen met praten, maar direct een einde maken aan gevaarlijke situaties als hier in Zenderen. Een definitieve oplossing komt later wel”, aldus Hagman.

Dat dit geen overbodige luxe is, bleek uitgerekend op diezelfde plek. De overweg werd namelijk pas afgesloten toen uitgerekend de moeder van de omgekomen maaltijdbezorger twee maanden na het noodlottige ongeval getuige was van een bijna ongeluk met een bromfietser.

Tijdelijke maatregelen

“Kort na het dodelijke ongeluk zijn is er vanuit ProRail direct contact met de gemeente geweest, waarna tijdelijke maatregelen genomen zijn. Zo zijn er zogenoemde zigzag-hekken geplaatst”, zegt Rob van Laar, senior incidentenonderzoeker bij ProRail.

“Het was goed om te zien dat er destijds direct actie ondernomen is”, stelt Hagman. “Maar daaruit bleek tevens dat die maatregel onvoldoende was. De zigzag-hekken waren ook niet veilig, met bijna opnieuw een ongeluk als gevolg. Bij de overweg werd je nu eenmaal niet gewaarschuwd; er was geen enkel signaal dat het hier een onveilige situatie betrof. Ik pleit er daarom dan ook voor dat dergelijke locaties elders in ons land actiever worden aangepakt.”

Bekijk hier de reportage vanuit Zenderen:

‘Impact van verlies is niet te beschrijven’

Na de bijna-aanrijding op 6 mei is de overweg dichtgezet met bouwhekken, om zo te kunnen werken aan het permanent afsluiten met hekwerk. Binnen een onderhoudsnacht moeten we de overweg in Zenderen definitief kunnen ontmantelen, aldus van Van Laar.

“We gaan de overweg in Zenderen versneld saneren”, maakte regiodirecteur Noordoost Dorothé Wennekendonk van ProRail bekend tijdens het SpoorPro Seminar Spoorveiligheid. “Het definitieve besluit van de gemeente moet nog worden genomen, maar zaterdag halen we de vloeren er al uit”, aldus de regiodirecteur. “Ik hoop dat dit meer navolging krijgt”, zo zei Hagman in de uitzending van woensdag.

Overweg ‘Het Vlier’ in Zenderen was al een van de 180 NABO’s die op de nominatie stonden om voor 2024 te worden opgeheven of beveiligd. Het dodelijke ongeval en de bijna-aanrijding zorgden er voor dat het proces in een stroomversnelling terechtkwam.

Van Laar reconstrueerde het ongeval en stelt dat alle bekende risico’s van Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) opnieuw naar voren kwamen. Hagman hoopt dat leed van het verlies van een kind andere mensen bespaard kan blijven. “Het is niet te beschrijven wat voor een impact dat heeft. Zoals zijn werkgever het zei, ‘het was een vrolijk ei’. Inderdaad, het was een fantastische jongen en daarmee een groot gemis.”

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.