Een goederentrein met ijspegels, foto: ProRail

Storingsploegen werken hard aan herstel spoorvervoer Rotterdamse haven

Foto: ProRail

ProRail is op dit moment met aannemers en vervoerders druk bezig om ook het goederenvervoer in de haven van Rotterdam weer op gang te krijgen. De spoorbeheerder kreeg flinke kritiek te verduren van de goederenvervoerders, omdat het spoorvervoer in Nederland zondag vrijwel compleet werd stilgelegd. Maandag is het treinverkeer slechts mondjesmaat op gang gekomen, ook voor dinsdag is de herstart nog onzeker.

“In de Rotterdamse haven zijn we met zes tot acht ploegen actief bezig om de zaak daar vlot trekken, maar met de aanhoudende sneeuw en wind blijft dat heel lastig. “Bovendien zijn dat veel te grote afstanden die je moet overbruggen”, vertelt Marc Kampinga, accountmanager goederen bij ProRail. Het goederenvervoer had te maken met een storing op de Calandbrug, een belangrijke schakel op de Havenspoorlijn.

Opstarten treinverkeer

De routes vanaf Kijfhoek naar Emmerich en naar Bentheim zijn volgens Kampinga “redelijk goed begaanbaar”, maar daar zouden problemen aan Duitse zijde zijn. Op de route Kijfhoek-Venlo is er juist in Nederland, bij Lage Zwaluwe, een probleem. Kampinga heeft goede hoop dat dit op korte termijn kan worden opgelost, zodat op de terminals aan de Brabantroute en het internationale treinverkeer kan worden opgestart via Venlo.

“De mooie praatjes vooraf over wintermaatregelen, bleken weer eens stoere praatjes”, reageerde brancheorganisatie RailGood zondag op LinkedIn. “Natuurlijk is het een sneeuwdag, natuurlijk kan er dan wat storen. Het Nederlandse spoorvervoer is echter compleet stilgelegd door vooral vastgevroren wissels en niet adequaat spoorbeheer. Ook is er geen forecast wanneer het goederenvervoer weer kan gaan rijden. Dit is niet normaal bij winterse omstandigheden. Dit is uniek.”

Normale dienstregeling

Bij het personenvervoer per spoor is het ook nog kommer en kwel. Maandagmiddag kan nog geen zekerheid worden gegeven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie dat dinsdag kan rijden. ProRail-directeur John Voppen zei in het radio-programma 1 op 1 dat er waarschijnlijk pas in de tweede helft van deze week weer een normale dienstregeling kan worden gereden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Storingsploegen werken hard aan herstel spoorvervoer Rotterdamse haven”

A C F Sierts|09.02.21|02:11

Directeur Voppen staat poedelnaakt in de kleren van koning winter en keizer incompetentie. De organisatie krijgt het *WEER* niet voorelkaar. Het spoorsysteem staat stil.
Schaamte? Zelfreflectie? Nee hoor. Tuurlijk niet! We zijn toch ZO enorm hard aan het werk, en we zijn toch qua spoorbenutting de beste van de wereld!

Daaag Foppen. Daaaaag Prutsrail. Doei-doei interne technoburocraatjes met fijne salarissen. De betalende klanten, ze nemen afscheid van jullie. Gewogen – en te licht bevonden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.