Gefreesd spoornaambord

Gefreesde spoornaamborden blijven langer goed leesbaar

Spoornaamborden met een folie blijken veel vuil aan te trekken van voorbijrijdende treinen, waardoor ze minder goed leesbaar zijn. Vanaf 1 februari levert voestalpine Railpro aluminium spoornaamborden waarbij de letters en cijfers gefreesd zijn. Daardoor is het minder vaak nodig om een schoonmaakdienst in te zetten om de borden schoon te maken.

Spoornaamborden hebben een belangrijke functie voor aannemers. Deze bevinden zich op plekken waar aannemers het spoor kunnen betreden. “Het gaat hierbij om railinzetplaatsen, waarbij je met een krol of lasbus het spoor kunt betreden om onderhoud uit te voeren. De spoornaamborden komen overeen met de coderingen op de tekeningen van ProRail. Dit is om vergissingen te voorkomen”, licht Robert van der Kloet van voestalpine Railpro toe.

Spoornaambord folie
Een spoornaambord met folie.

Viezigheid treinen

Op huidige spoornaamborden zijn de benamingen aangebracht met folie. “Je ziet dat de viezigheid van voorbijrijdende treinen tegen deze borden aanslaat, waardoor deze op den duur moeilijk leesbaar worden”, legt Van de Kloet uit. “Spooraannemer VolkerRail kwam enkele jaren geleden met het idee om de opschriften van deze naamborden uit te frezen, zodat ze langer beter leesbaar zouden zijn.”

Spoornaambord folie vies
Viezigheid van de treinen komt op de spoornaamborden terecht, waardoor ze minder goed leesbaar zijn.

Uitwerking idee

Spoorbeheerder ProRail heeft het idee van VolkerRail verder uitgewerkt en de specificaties hiervoor gemaakt. “Tegenwoordig kan iedere partij die gecertificeerd is voor een product hieraan mee doen. ProRail heeft dat gedaan om de concurrentie te bevorderen.” Leverancier voestalpine Railpro is vervolgens ook met de gefreesde spoornaamborden aan de slag gegaan.

Door de opschriften in de spoornaamborden te laten frezen in plaats van te beplakken met folie vindt er geen vuilophoping meer plaats. Hoewel de prijs van de gefreesde borden iets hoger ligt, bespaart de aannemer volgens voestalpine Railpro met deze borden in schoonmaakkosten en logistieke planning.

Diefstalbestendig

Daarnaast zijn de bevestigingsmaterialen van de gefreesde spoornaamborden diefstalbestendig. “De naamborden worden vastgemaakt met een breekmoer, waarvan de moer bij het aandraaien afbreekt. Daardoor kun je de constructie niet makkelijk loshalen”, legt Van der Kloet uit. Hij wijst erop dat dit soort borden vaak bij overwegen in de buurt staan. Omdat ze meer in het zicht staan, dienen ze extra goed vast te zitten.

“Het is mogelijk om in totaal vier letters en cijfers uit te frezen. Mochten klanten meer tekens op de bordjes willen, dan kunnen ze kiezen voor spoornaamborden met folie. Het beperkte aantal tekens van de gefreesde aanduidingen heeft te maken met het behoud van de robuustheid van de borden.”

De gefreesde spoornaamborden kunnen worden besteld in de webshop van voestalpine Railpro en worden vanaf  1 februari geleverd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.