Een voertuig van ProRail incidentenbestrijding staat in brand voor Centraal Station Eindhoven, foto: ANP

ProRail en NS reageren geschokt op vernielingen station Eindhoven

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik

ProRail-topman John Vopppen en NS-directeur Marjan Rintel hebben verbijsterd gereageerd op de gebeurtenissen zondag op het station in Eindhoven. “Van onze collega’s en onze spullen blijf je af!”, aldus Voppen. Een groep mensen trok in protest tegen de coronamaatregelen rellend door de stad en liet een spoor aan vernielingen achter. Ze begonnen op het 18 Septemberplein en kwamen later uit bij station Eindhoven Centraal.

Wat begon als een demonstratie tegen de avondklok, mondde vooral op zaterdag- en zondagavond uit in een explosie van geweld. In verschillende steden moest de politie hard ingrijpen. Relschoppers lieten een spoor van ravage na in onder meer Eindhoven. Op het station in Eindhoven werd een auto van de ProRail incidentenbestrijding omgegooid en in brand gestoken. Ook het stationsgebouw werd daarbij vernield en winkels op het station zijn geplunderd.

De ME dreef de rellende menigte uiteen, waarna deze zich verspreidde over de rest van de binnenstad. Tegen 19.00 uur werd het langzaam rustiger in de stad. Vanwege de gebeurtenissen werd het treinverkeer van en naar Eindhoven rond 14.30 uur stilgelegd. Het station werd acht uur later vrijgegeven, maar bleef wel extra beveiligd. ProRail doet aangifte van de vernielingen.

Station is ravage

President directeur Marjan Rintel van NS: “Wat een afschuwelijke situatie in Eindhoven. We hebben dit allemaal met verbijstering aangezien. Gelukkig konden onze collega’s zich op tijd in veiligheid brengen maar dit is bij niemand in de koude kleren gaan zitten. Het station is een ravage. Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten. Het station moet een veilige plek zijn voor collega’s en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen.”

Ook demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven is geschokt: “Het geweld en de vernielingen in Eindhoven zijn onacceptabel. Zulk gedrag heeft niets met de vrijheid van demonstreren te maken.”

Vernielingen station Eindhoven, foto: NS
Relschoppers lieten een spoor van vernielingen achter in station Eindhoven. Foto: NS

Vernielingen

ProRail en NS geven aan dat collega’s ongedeerd zijn gebleven, maar erg zijn geschrokken. Voppen: “Ongelofelijk dat onze collega’s – die dag in, dag uit, gewoon naar hun werk gaan om te zorgen dat Nederland bereikbaar blijft – met dit soort bizarre vernielingen te maken krijgen. Verder gaat mijn dank uit naar de hulpdiensten die geprobeerd hebben de situatie zo snel mogelijk beheersbaar te krijgen.” Het station van Eindhoven is inmiddels weer geopend en het treinverkeer is opgestart.

“Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel”, reageren de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie op de rellen in de Eindhovense binnenstad. De drie partijen reageren “met afschuw op de ongeregeldheden”. Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.

Crimineel geweld

De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om “crimineel geweld” en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld. “Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen”, zegt de minister-president in een eerste reactie op maandagochtend. “Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid.” Hij noemt het geweld “onacceptabel”.

Bekijk hier beelden van de rellen:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “ProRail en NS reageren geschokt op vernielingen station Eindhoven”

Rik Monteban|25.01.21|12:44

…in Op1 sprak gisteren een hoogleraar over de lastige samenstelling van deze groep die “tegen de coronamaatregelen demonstreert”. Relschoppers die andermans goed misbruiken om er weer eens lekker op los te gaan moeten geen pardon krijgen. De avondklok is geen provocatie (zoals gisteren aan de politie korpschef gevraagd ook in Op1), maar een voor ons aller gezondheid bedoelde maatregel die getroffen is door een democratisch gekozen regering binnen een solciaal/democratische rechtstaat.

kees boer|26.01.21|20:24

Wat een tuig ,dit had men in de vroegere DDR niet te proberen ;dan kan je donder op zeggen dat er hard op los wordt gemept en de relschoppers draaiden voor jaren de bak in

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.