Rangeerterrein Kijfhoek Zwijndrecht

‘Storing Kijfhoek veroorzaakt door ontbrekend onderdeel na montage hoofdrailrem’

De storing op goederenemplacement Kijfhoek is opgelost. Dat meldt spoorbeheerder ProRail donderdag. Op 16 november werd duidelijk dat de hoofdrailrem na eerdere werkzaamheden niet meer functioneerde. Na onderzoek bleek dat er na het demonteren en monteren van de hoofdrailrem een onderdeel ontbrak. De storing had forse gevolgen voor met name het wagenladingvervoer van DB Cargo.

In de week 7 november is er in opdracht van ProRail gewerkt aan de eerste hoofdrailrem op Kijfhoek. Tijdens deze werkzaamheden is de hoofdrailrem volledig uit elkaar gehaald, het frame vervangen en weer in elkaar gezet. Toen de werkzaamheden afgerond waren, bleek dat volgens de spoorbeheerder dat de rem niet goed meer werkte. “Een paar dagen geleden hebben we ontdekt dat er een onderdeel tussen de spoorstaaf en de hoofdrailrem ontbrak. Dat is gisteren opgelost. Wat de oorzaak is van het ontbreken van het onderdeel wordt onderzocht”, aldus ProRail.

Oplossing voor storing

Omdat het lastig was om de oplossing voor de storing, duurde het herstel wat langer. Naast het onderzoek met aannemer Strukton schakelde ProRail leverancier Siemens Duitsland in om mee te zoeken naar het euvel. “De coronamaatregelen maakten het tijdig vinden van een oplossing extra moeilijk, omdat het inschakelen van expertise uit het buitenland beperkt mogelijk is en bijvoorbeeld niet in een aaneengesloten periode van meer dan één dag kan plaatsvinden”, aldus ProRail.

De storing zorgde voor een halvering van de heuvelcapaciteit. Dit kwam volgens ProRail op “een ongelukkig moment”, omdat het wagenladingverkeer in het najaar een vervoerspiek heeft. ProRail zegt de overlast voor de betrokken partners in de keten te betreuren.

Op Kijfhoek, het beginpunt voor het A15-tracé van de Betuweroute, vertrekken en passeren jaarlijks tienduizenden goederentreinen van en naar diverse bestemmingen in Nederland en Europa. Met 50 hectare, 43 verdeelsporen, 14 aankomstsporen en 12 opstelsporen is Kijfhoek het grootste goederenemplacement van Nederland. Kijfhoek vormt de schakel tussen de Nederlandse havens en grote industriële gebieden in Nederland en Europa.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.