Plannen RegioExpres Gelderland worden uitgewerkt, besluit volgt eind 2021

Voor de verdere uitwerking van de RegioExpres in Gelderland wordt op dit moment een voorkeursalternatief samengesteld. Eind 2021 wordt besloten of de extra trein er gaat komen. De RegioExpres verkort de reistijd tussen Arnhem Centraal en de Achterhoek met 13 minuten. Omwonenden en andere betrokkenen kunnen over de plannen meepraten via online informatiebijeenkomsten op 16 en 18 november.

Met ongeveer 21.000 reizigers per dag is de spoorverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk één van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland en de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Achterhoek en Liemers. De RegioExpres is een extra trein tussen Arnhem en Doetinchem die tussen Winterswijk en Doetinchem overal stopt, om vervolgens non-stop door te rijden naar Arnhem Centraal.

De Provincie Gelderland, ProRail, gemeenten Doetinchem en Montferland, en vervoerders Arriva en Connexxion werken aan een voorkeursalternatief voor de extra trein. Het besluit over het voorkeursalternatief staat eind 2021 gepland. Dan hebben verschillende instanties ook alle onderzoeken afgerond. Als alles voorspoedig verloopt kan de RegioExpres in 2026 rijden.

Bereikbaarheid Achterhoek

De RegioExpres vergroot de bereikbaarheid van de Achterhoek met kortere reistijden van 13 tot 20 minuten en een betere aansluiting op intercity’s richting Nijmegen en de Randstad. De kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem blijft bestaan. Reizigers uit de Liemers profiteren van meer zitplaatsen in de stoptreinen, doordat reizigers zich verdelen tussen RegioExpres en stoptreinen.

Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer: ”Juist nu moeten we investeren in het openbaar vervoer van de toekomst. Vanuit de Achterhoek wordt de reistijd naar Arnhem CS 13 minuten korter. Vanaf station Doetinchem kan een reiziger binnen 1 uur op Utrecht CS staan. Daardoor hebben mensen meer mogelijkheden voor banen en studies en wordt de regio aantrekkelijker om te gaan wonen en werken. We hebben wel het Rijk en andere partners nodig om mee te investeren. We moeten de RegioExpres zelf ook nog afwegen tegen andere projecten. De RegioExpres betekent voor veel mensen een verbetering. Ik heb er daarom alle vertrouwen in.”

Inspraak

Bij de uitwerking van het voorkeursalternatief kunnen betrokkenen meepraten, voor spoorprojecten is deze aanpak relatief nieuw. De eerste online-informatiebijeenkomsten zijn op 16 en 18 november 2020. Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden kunnen via deze weg aandachtspunten aandragen. Ook hebben ze inspraak, over bijvoorbeeld de inpassing van het tweede spoor en de vormgeving van de stations(omgevingen) in Wehl en bij Doetinchem-De Huet.

Er staan ook onderwerpen niet ter discussie. Hieronder vallen de dienstregeling en het besluit dat er geen nieuwe stations komen. Het staat al vast dat de RegioExpres niet stopt tussen Doetinchem en Arnhem. Hier is onderzoek naar gedaan, met als uitkomst dat een extra stop niet wenselijk of mogelijk is, zegt de provincie.

Spoorverdubbeling

Voor ieder uur een RegioExpres is er dubbelspoor nodig tussen station Didam tot en met station Doetinchem de Huet. Hierdoor kunnen treinen elkaar passeren. In 2015 is er al een klein stuk dubbelspoor gerealiseerd tussen station Wehl en overweg Bleeksestraat. De komende maanden maakt ProRail in opdracht van provincie Gelderland schetsontwerpen voor het tweede spoor Didam-Doetinchem De Huet en voor de nieuwe perrons van Wehl en Doetinchem-De Huet. Het extra spoor heeft mogelijk ook invloed op de overwegveiligheid in het gebied. ProRail, wegbeheerders en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.