SpoorProTV

SpoorProTV: Coronamaatregelen raken OV en gebruikersvergoedingen

In de uitzending van SpoorProTV was weer veel coronanieuws. De dinsdag aangekondigde ‘gedeeltelijke lockdown’ die ingaat op woensdag om 22.00 uur gaat grote gevolgen hebben voor het OV, verwachten vervoerders. Verder vertelde de infrabeheerder van de Hongaarse spoorwegen zijn bijzondere aanpak van de gebruikersvergoeding.

Een oproep door de regering om weer zo veel mogelijk te gaan thuiswerken en het verplicht dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes, zoals stations, zijn de meest in het oog springende maatregelen. Deze zullen ook de grootste gevolgen hebben voor de spoorsector. Zoals een afname van het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het OV.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje voor OV-bedrijven is dat de scholen in tegenstelling tot de ‘intelligente lockdown’ van dit voorjaar open blijven. Scholieren en studenten zullen dus nog wel gebruik maken van trein, tram, metro en bus. Vanuit de vervoerders zelf is er nog geen reactie op de maatregelen. “We weten nog niet wat het gaat betekenen, dus kunnen er ook nog niet op inspelen”, is de algemene tendens bij reizigersvervoerders. Of de dienstregelingen opnieuw worden afgeschaald is dus nog niet duidelijk.

Ondertussen loopt ook de discussie door of de gebruikersvergoeding die spoorvervoerders betalen voor het gebruik van de infra moeten betalen ondanks teruggelopen inkomsten als gevolg van corona. De Europese Commissie heeft inmiddels een maatregel aangenomen die het lidstaten mogelijk maakt om gebruikersvergoedingen tijdelijk te schrappen of reduceren.

Gebruikersvergoeding

Dinsdag en woensdag vindt er een online congres plaats over gebruikersvergoedingen op het spoor: de Track Access Charges Summit. Een van de sprekers op het evenement is Péter Rónai van de infrabeheertak van de Hongaarse spoorwegen. Rónai bedacht een nieuwe methode om de gebruikersvergoeding te combineren met investeringen in de spoorinfra.

Zo gaf een fabriek van plantaardige olie de garantie om minimaal acht jaar gebruik te maken van het spoor in ruil voor een gerenoveerd stuk spoor dat essentieel was voor een goede verbinding tussen de fabriek en het Hongaarse hoofdspoornet.

Bekijk hier de uitzending terug:

SpoorProTV

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Mensen die zich abonneren op het videokanaal, krijgen automatisch een melding als er een nieuwe uitzending of videoreportage online staat.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.