Bovenleiding Den Dolder

Defecte bovenleiding legt treinverkeer bij Den Dolder stil

Door een defecte bovenleiding bij Den Dolder was het treinverkeer van en naar Amersfoort sinds woensdag flink verstoord. Vanwege voorspelde onweersbuien kon ProRail woensdagnacht pas beginnen met het herstellen van de bovenleiding in plaats van aan het einde van de middag zoals aanvankelijk werd verwacht.

In de buurt van Amersfoort strandde woensdagmorgen rond 10.00 uur twee treinen vanwege het defect. Door het defect aan de bovenleiding bij de eerste trein, moest ProRail de spanning van de bovenleiding halen en hierdoor strandden er meer treinen. In de trein die bij het defect betrokken was zaten ongeveer zestig reizigers. Doordat de stroom van de bovenleiding was zaten zij in totaal ongeveer een uur en een kwartier zonder airco.

Flesjes water

Incidentenbestrijders van ProRail deelden flesjes water uit en konden de reizigers van de eerste trein rond 11.15 uur evacueren. De tweede trein, met ongeveer honderd reizigers, moest vanwege de veiligheid de stroomafnemer van de bovenleiding halen. Deze trein stond net buiten Den Dolder en kon rond 11:00 uur zelfstandig wegrijden richting Utrecht.

De aannemer van ProRail was snel ter plaatse om het defect te onderzoeken en te herstellen. De werkzaamheden namen vanwege de omvang en complexiteit lange tijd in beslag. Dit omdat de werkzaamheden zich niet beperken tot de plek van het defect van de bovenleiding. Volgens ProRail moest een groot deel van de spoorbaan worden gecontroleerd om uit te kunnen sluiten dat er ook op andere plekken schade is ontstaan.

Onweer

Aanvankelijk dacht ProRail na het onderzoek in de loop van woensdagmiddag aan herstel te kunnen gaan werken. Maar tussen 16:00 uur en 22:00 uur werd er onweer voorspeld. “Werken aan de bovenleiding is dan te gevaarlijk. Daarom hebben we samen met de aannemer het herstel aankomende nacht in moeten plannen.” Aan het begin van de dienstregeling van donderdagochtend konden de treinen van en naar Amersfoort weer normaal rijden.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.