Minister president Rutte

OV vanaf 1 juni terug naar normale dienstregeling

Treinen, trams, bussen en metro’s gaan vanaf vanaf 1 juni weer rijden volgens de normale dienstregeling, met een maximale bezetting van 40 procent. Dat maakte premier Rutte woensdag bekend tijdens een persconferentie. Reizigers moeten vanaf dat moment ook verplicht een mondkapje dragen.

Tijdens de persconferentie op woensdagavond maakte de overheid bekend de coronamaatregelen per 1 juni gedeeltelijk te versoepelen. Naast de eerder aangekondigde opening van de basisscholen op 11 mei, kunnen mensen met een contactberoep weer aan het werk en gaat onder meer horeca onder strenge voorwaarden weer open. “Dit gaat zorgen voor meer vervoersbewegingen en daarmee druk op het OV”, aldus Rutte.

“In het OV zit je met veel mensen bij elkaar en is een check vooraf niet mogelijk. We vragen daarom om zelfbeheersing. Reis niet onnodig en vooral buiten de spits. Loop of fiets zo veel mogelijk en gebruik het OV alleen voor noodzakelijke verplaatsingen.” Volgens de minister president gaat de capaciteit van het OV in de komende weken omhoog en rijdt vanaf 1 juni alles weer volgens de normale dienstregeling. Vervoerders werken ondertussen aan het inrichten van hun materieel zodat 40 procent van de zitplaatsen beschikbaar is. “Ik wil hierbij een groot compliment maken aan de mensen die werken in het OV en dit mogelijk maken.”

Mondkapjes

Buiten het OV op stations en perrons geldt een verplichting om 1,5 meter afstand te houden. “In het OV zelf is dat in de praktijk onmogelijk gebleken, vandaar dat we overgaan tot het verplichten van mondkapjes. Niet als alternatief voor de 1,5 meter afstand, maar als extra maatregel als dit kortstondig niet lukt.” Volgens Rutte blijft het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van mondkapjes beperkt, maar is er wel positief resultaat wanneer de kapjes goed gebruikt worden. “Vooral om anderen niet te besmetten in plaats van bescherming van jezelf tegen het virus.”

Tot nu toe was het officiële overheidsstandpunt dat mondkapjes geen toegevoegde waarde hebben en slechts schijnveiligheid bieden. Volgens Rutte is het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit nog steeds dun. “Maar het speelt ook mee dat het tot nu toe niet nodig was om mondkapjes te dragen in het OV, omdat er zo weinig mensen gebruik van maakten. Reizigers moeten zelf zorgen voor een mondkapje, maar dit mogen geen medische maskers zijn. “Die zijn voorbehouden aan de zorg en we willen schaarste voorkomen.”

Het OV was sinds maart alleen bedoeld voor mensen met een cruciaal beroep. Sindsdien reed er gereden volgens een basisdienstregeling met enkel sprinters, waar eind april een aantal intercity’s aan werd toegevoegd. Het kabinet had het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd, omdat het vrijwel onmogelijk is om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden. Als die onderlinge afstand wel strikt gehandhaafd moet worden, dan zou het ov nog hooguit een kwart van de reizigers kunnen vervoeren van het aantal van vóór de coronacrisis, zo had het ministerie van Infrastructuur eerder laten weten.

Beschikbaarheidsvergoeding

Om de uitbreiding van de dienstregeling en de aanpassingen aan materieel een stations mogelijk te maken en het wegvallen van het het reizigersaanbod te compenseren, krijgen vervoerders financiële steun van de overheid. Dat meldt zustertitel OVPro woensdagavond. De hoogte van het bedrag is nog niet duidelijk. Deze vergoeding zal gelden totdat de reizigersaantallen weer een hoog niveau hebben bereikt. De precieze afspraken van deze ‘beschikbaarheidsvergoeding’ worden de komende weken verder uitgewerkt.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Uw abonnement helpt onze journalisten bij het zoeken naar de waarheid in de spoorsector.

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding ‘eerste maand gratis.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.