GSM-R, Foto: Coha.nl

SpoorPro Academy: de functie en achtergronden van GSM-R

De derde online training van de SpoorPro Academy wordt op woensdag 6 mei gegeven en staat in het teken van communicatiesysteem GSM-R. Eildert van Dijken, Principal Consultant bij Strict, gaat in op de werking, de functies en de toekomst in de vorm van de toekomstige communicatiestandaard FRMCS.

Een cursus over GSM-R neemt volgens Van Dijken normaal gesproken een tot drie hele dagen in beslag om alle details te kunnen behandelen, maar twee uur is volgens hem voldoende voor de basis. Zo komen onder meer de verschillende mobiele frequenties aan bod. Speciale aandacht is er voor de 2G standaard. De eerste bandbreedte voor GSM en zijn opvolgers tot en met het lang verwachte 5G.

GSM for Railways

Van Dijken zal verder ingaan op de relatie tussen gewone GSM en GSM for Railways, waar GSM-R voor staat. Ook het verschil tussen een uplink- en een downlinkfrequentie, en waar ze voor bedoeld zijn, worden behandeld tijdens de twee uur durende training. Volgens de trainer is GSM vergelijkbaar met een bus. “Elke GSM frequentie heeft acht plekken of time slots waar iemand gebruik van kan maken. Daarom zou je in een ideale situatie acht gesprekken kunnen voeren op een GSM frequentie. Dit wordt TDMA (Time division multiple access) genoemd”, legt Van Dijken uit.

Standaard GSM functionaliteit vormt de basis voor GSM-R. Daarbovenop komen de speciale functies voor het spoor zoals Voice Group Call Service, Voice Broadcast Service en functionele oproepen, locatie afhankelijke oproepen, noodoproepen op het spoor en telefonische bevestigingen met voorrang.

FRMC

De training wordt afgesloten met een blik op de toekomst van GSM-R. De Future Railway Mobile Communication System (FRMCS) standaard die is gebaseerd op het 5G netwerk. “Het idee achter FRMCS is om iets nieuws te ontwikkelen voor het spoor waarbij de focus meer ligt op het netwerk”, aldus Van Dijken. Hij definieerde daarbij zeven belangrijke uitdagingen voor het implementeren FRMCS: dienstregeling, migratie, frequenties, connectiviteit, interferentie, infrastructuur en de economy of scale. Op dit moment werken de Europese lidstaten en de voor dit doel in het leven geroepen organisaties aan de ontwikkeling van de nieuwe standaard. “Na 2024 verwachten we de eerste nationale FRMCS tests”, verwacht Van Dijken.

De training GSM-R: een introductie vindt plaats op woensdag 6 mei. De cursus start om 10.00 uur en duurt tot 12.00. Inschrijven kan op de SpoorPro Academy website. Ook een webinar of online training verzorgen? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SpoorPro Academy: de functie en achtergronden van GSM-R | SpoorPro.nl
GSM-R, Foto: Coha.nl

SpoorPro Academy: de functie en achtergronden van GSM-R

De derde online training van de SpoorPro Academy wordt op woensdag 6 mei gegeven en staat in het teken van communicatiesysteem GSM-R. Eildert van Dijken, Principal Consultant bij Strict, gaat in op de werking, de functies en de toekomst in de vorm van de toekomstige communicatiestandaard FRMCS.

Een cursus over GSM-R neemt volgens Van Dijken normaal gesproken een tot drie hele dagen in beslag om alle details te kunnen behandelen, maar twee uur is volgens hem voldoende voor de basis. Zo komen onder meer de verschillende mobiele frequenties aan bod. Speciale aandacht is er voor de 2G standaard. De eerste bandbreedte voor GSM en zijn opvolgers tot en met het lang verwachte 5G.

GSM for Railways

Van Dijken zal verder ingaan op de relatie tussen gewone GSM en GSM for Railways, waar GSM-R voor staat. Ook het verschil tussen een uplink- en een downlinkfrequentie, en waar ze voor bedoeld zijn, worden behandeld tijdens de twee uur durende training. Volgens de trainer is GSM vergelijkbaar met een bus. “Elke GSM frequentie heeft acht plekken of time slots waar iemand gebruik van kan maken. Daarom zou je in een ideale situatie acht gesprekken kunnen voeren op een GSM frequentie. Dit wordt TDMA (Time division multiple access) genoemd”, legt Van Dijken uit.

Standaard GSM functionaliteit vormt de basis voor GSM-R. Daarbovenop komen de speciale functies voor het spoor zoals Voice Group Call Service, Voice Broadcast Service en functionele oproepen, locatie afhankelijke oproepen, noodoproepen op het spoor en telefonische bevestigingen met voorrang.

FRMC

De training wordt afgesloten met een blik op de toekomst van GSM-R. De Future Railway Mobile Communication System (FRMCS) standaard die is gebaseerd op het 5G netwerk. “Het idee achter FRMCS is om iets nieuws te ontwikkelen voor het spoor waarbij de focus meer ligt op het netwerk”, aldus Van Dijken. Hij definieerde daarbij zeven belangrijke uitdagingen voor het implementeren FRMCS: dienstregeling, migratie, frequenties, connectiviteit, interferentie, infrastructuur en de economy of scale. Op dit moment werken de Europese lidstaten en de voor dit doel in het leven geroepen organisaties aan de ontwikkeling van de nieuwe standaard. “Na 2024 verwachten we de eerste nationale FRMCS tests”, verwacht Van Dijken.

De training GSM-R: een introductie vindt plaats op woensdag 6 mei. De cursus start om 10.00 uur en duurt tot 12.00. Inschrijven kan op de SpoorPro Academy website. Ook een webinar of online training verzorgen? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.