Station Groningen. Foto: ProRail

ProRail zoekt partij om Groningse perronkappen te restaureren

Als onderdeel van het project Groningen Spoorzone, moeten de monumentale perronkappen van station Groningen worden gerestaureerd. ProRail is een aanbestedingsprocedure gestart voor deze klus en aantal soortgelijke projecten in de komende jaren.

Een van de eerste in een reeks van projecten waarbij groot onderhoud wordt verricht aan perronkappen, is het hoofdstation in Groningen. De monumentale perronkappen van het station verkeren volgens ProRail in slechte staat. De constructie is aangetast en door onvoorziene belastingen is op verschillende plekken schade ontstaan.

De kappen moeten daarom worden gedemonteerd, opgeslagen en gestraald. Vervolgens moet per schadegeval worden beoordeeld of herstel noodzakelijk is. Naast de stalen constructie zijn er ook herstelwerkzaamheden nodig aan de natuurstenen consoles van het stationsgebouw. Het uit 1896 daterende gebouw is een rijksmonument. Verder zijn er er aanpassingen nodig om de constructie te laten voldoen aan de huidige constructieve normen.

Demontage

Bij dit project zijn planning, scope en techniek erg belangrijk omdat het onderdeel is van project Groningen Spoorzone. De demontage van de perronkappen heeft mede als doel om de ombouw van Groningen Spoorzone mogelijk te maken. Eind mei werd bekend dat aannemer Strukton Civiel door ProRail is aangewezen als voorkeursaanbieder voor de aanstaande verbouwing van station Groningen en het omliggende gebied. De restauratie van de perronkappen maken geen deel uit van deze opdracht. Eind oktober wordt bekend of Strukton de opdracht definitief krijgt. De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland voor volgend jaar. De vernieuwingen vinden vooral plaats onder- en om het station.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “ProRail zoekt partij om Groningse perronkappen te restaureren”

Loek van der Heide|08.07.19|18:45

Waarom duurt het inzake perronkap restauratie, in Leeuwarden zo tergend lang voordat Prorail daar eindelijk eens overgaat tot de afwerking vd perronkappen te Leeuwarden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.