Afsluiting overweg Opheusden, bron: ProRail

ProRail zet betonblokken voor onbeveiligde overweg in Opheusden

ProRail heeft een onbeveiligde overweg in het Gelderse Opheusden afgesloten voor weggebruikers met betonblokken. De spoorbeheerder loopt hiermee vooruit op de definitieve opheffing van de overgang. De spoorwegovergang werd afgesloten in het bijzijn van wethouder Stefan van Someren van Neder-Betuwe (rechts op de foto) en directeur ProRail regio Noord-Oost, Dorothe Wennekendonk.

Het gaat om een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) aan de Parallelweg/Polsestraat in Opheusden. “Over deze overweg zijn we al enige jaren in gesprek met betrokken partijen, waaronder de gemeente en omwonenden”, meldt ProRail. Inmiddels zijn alle partijen op de hoogte van de voorgenomen afsluiting. Er is een beveiligde overweg in de buurt waar voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer gebruik van kunnen maken.  In 2017 vond het meest recente ongeluk plaats op deze overweg. Een bestelbusje belandde in de sloot nadat het werd aangereden door een trein. De bestuurder raakte daarbij gewond, in de trein waren geen gewonden.

Opheffen of beveiligen

Er vallen jaarlijks gemiddeld twee doden op NABO’s, en er vinden dagelijks bijna-ongelukken plaats. Om aan de gevaarlijke situaties een einde te maken willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail deze NABO’s zo snel mogelijk aanpakken. Dat kan door deze overwegen op te heffen of te beveiligen.

Het Nederlandse spoorwegnet telt op dit moment ruim 2.350 overwegen, waarvan ruim 1.900 openbaar toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. Het overgrote deel daarvan is beveiligd met bellen, lichtsignalen en spoorbomen. De afgelopen jaren zijn 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeuren met de resterende 132 openbaar toegankelijke overwegen die nog niet beveiligd zijn.

50 miljoen

Het terugdringen van ongelukken op overwegen staat hoog op de agenda’s van ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij ProRail begint daarom op 1 juni Anne Zwiers als directeur Overwegen, een nieuwe functie bij ProRail. En bij het ministerie is een landelijke bemiddelaar aangesteld voor overwegen. Het ministerie van IenW heeft deze kabinetsperiode 50 miljoen euro extra uitgetrokken voor het veiliger maken van overwegen.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.