Wisselsteller Voestalpine WBN

Voestalpine WBN mag als eerste nieuw type wisselsteller leveren

Voestalpine WBN is met ingang van dit jaar de eerste leverancier in Nederland die wisselsteller type 4 mag leveren. Bijzonder aan deze wisselsteller is een nieuwe ‘switchbox’. Dit is een soort schakelkast die de inschakelstroom van de wisselmotor vertraagt, de piekstroom wordt beperkt en de wisselsteller zichzelf na 10 seconden uitschakelt.

Hierdoor wordt slijtage aan de stroomvoorziening en de wisselmotor zelf teruggedrongen. Dit verbetert de prestaties van het spoor, omdat er minder onderhoud nodig is en er minder storingen plaatsvinden.

Vrijgave

Gelijktijdig met deze vrijgave is ook een mangaanstalen puntstuk 1:15 van de wisselbouwer vrijgegeven. Mangaanstaal is heel sterk materiaal dat bestand is tegen grote krachten. Door deze vrijgave kan naast het wissel met de verhouding 1:9 nu ook het wissel 1:15 voorzien worden van mangaanstalen puntstukken. ProRail schrijft mangaanstalen puntstukken voor vanwege een langere levensduur.

Voestalpine WBN, voorheen Wisselbouw Nederland, levert al sinds 1893 bovenbouw-componenten en wissels aan de Nederlandse spoormarkt. In 2015 nam het bedrijf Rail Service Nederland over, waarmee Voestalpine WBN kennis van wisselmotoren en aandrijf- en controlestangen in huis haalde. Sindsdien is er volop doorontwikkeld.

Innovatie en duurzaamheid

Voestalpine WBN werkt op dit moment verder aan een innovatie op het gebied van wisselstangen, waardoor deze producten onderhoudsvriendelijker worden. “Vanuit de markt is de vraag bij WBN terecht gekomen of wij wisselstangen kunnen leveren die niet langer periodiek ingevet dienen te worden en eenvoudig zijn af te stellen. Wij hopen hier deze zomer op terug te komen”, licht productmanager Daniël Poll Jonker toe.

Daarnaast zal Voestalpine WBN in 2019 haar eerste producten op basis van MKI (Milieu Kosten Indicator) gaan uitleveren op het project Leiden. MKI is een eenheid waarin de negatieve effecten op het milieu kunnen worden uitgedrukt. De spoorleverancier zet zich in om bij de levering van deze producten zo laag mogelijke MKI-waarde te realiseren.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voestalpine WBN mag als eerste nieuw type wisselsteller leveren | SpoorPro.nl
Wisselsteller Voestalpine WBN

Voestalpine WBN mag als eerste nieuw type wisselsteller leveren

Voestalpine WBN is met ingang van dit jaar de eerste leverancier in Nederland die wisselsteller type 4 mag leveren. Bijzonder aan deze wisselsteller is een nieuwe ‘switchbox’. Dit is een soort schakelkast die de inschakelstroom van de wisselmotor vertraagt, de piekstroom wordt beperkt en de wisselsteller zichzelf na 10 seconden uitschakelt.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.