betonblokken staat klaar bij de onbewaakte overgang in Lunteren

ProRail mag onbewaakte overgang afsluiten met betonblokken

ProRail mag een onbewaakte spoorwegovergang in Lunteren voorlopig afsluiten met betonblokken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat een inwoner van Lunteren had aangespannen tegen de spoorbeheerder. ProRail wilde hier eerder deze maand blokken plaatsen omdat de overgang gevaarlijk zou zijn.

Een inwoner van het dorp daagde de spoorbeheerder voor de rechter, omdat hij ongehinderd gebruik wil blijven maken van de onbewaakte overgang aan de Zandkamp. Hij krijgt vooralsnog niet zijn zin. De rechter oordeelt dat het belang van ProRail bij het beveiligen van de Niet Actief Beveiligde Overgang (NABO) zwaarder weegt dan het belang van deze ene eiser. Hij kan gebruikmaken van een andere spoorwegovergang. De betonblokken kunnen volgens de rechter spoorwegongelukken helpen voorkomen.

Eerder deze maand plaatste de spoorbeheerder betonblokken bij een andere onbewaakte overgang in Lunteren, namelijk die aan de Mijlerweg.

Om definitief de overgang af te sluiten voor weggebruikers, moet ProRail een zogeheten bodemprocedure starten, bepaalde de rechtbank in Arnhem.

Afsluiten

ProRail wil vaart maken met het afsluiten van de 120 NABO’s in Nederland. Op plekken waar gesprekken over de afsluiting al jaren voortslepen, terwijl er wel een goede bewaakte overweg in de buurt is, zet ProRail betonblokken neer in de hoop een oplossing te forceren. De komende maanden worden er ook betonblokken geplaatst op onbewaakte overgangen waarover al wel overeenstemming is met belanghebbenden, zoals omwonenden en gemeenten.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.