Spoorbrug tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn

Spoorverdubbeling Utrecht-Leidsche Rijn afgerond

De eerste treinen zijn maandagochtend over het nieuwe dubbele spoor tussen Leidsche Rijn en Utrecht Centraal gereden. De spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn is hiermee afgerond.

Tussen Leidsche Rijn en Vleuten lagen sinds 2010 al vier sporen. Door het spoor tussen Leidsche Rijn en Utrecht te verdubbelen, is er nu over het gehele traject tussen Vleuten en Utrecht meer capaciteit ontstaan. Het spoor is verdubbeld over een lengte van bijna twee kilometer. Onderdeel hiervan is de extra spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, die in april in gebruikt werd genomen. De bestaande spoorbrug werd daarna gesloten, om deze hoger en stiller te maken. Aannemer BAM heeft van zaterdag 20 tot en met 29 oktober dag en nacht met honderden werknemers gewerkt om deze spoorbrug weer in gebruik te nemenDeze werkzaamheden zijn maandagochtend afgerond.

Nieuw station

Doordat het aantal sporen van twee naar vier gaat, hebben sprinters en intercity’s een eigen spoor. Hierdoor daalt de kans op vertraging en verkorten reistijden. Vanaf de nieuwe dienstregeling, die eind 2018 in werking treedt, wordt het nieuwe station Langsingerland-Zoetermeer aangedaan.

Dit project heeft meerdere jaren geduurd. In 2015 trok het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu er 88 miljoen euro voor uit en in november van dat jaar werd BAM gekozen voor de uitvoering van de spoorverdubbeling.

Randstadspoor

De spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn is onderdeel van project Randstadspoor. Binnen dit project zijn er meer sporen en nieuwe stations in de regio Utrecht aangelegd om de groei in reizigers op te vangen. In totaal heeft de uitvoering van Randstadspoor 15 jaar geduurd en zijn er zeven nieuwe stations gebouwd: Amersfoort Vathorst, Utrecht Zuilen, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn, Houten Castellum, Tiel Passewaaij en Utrecht Vaartsche Rijn.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Spoorverdubbeling Utrecht-Leidsche Rijn afgerond”

Theo Van Riet|30.10.18|10:54

Een beetje “ongelukkig” gekozen foto van voor het begin der werken…
Theo

Theo Van Riet|30.10.18|10:55

Een beetje “ongelukkgi” gekozen foto, van lang voor het begin der werken.

Michiel van Bokhorst|01.11.18|12:48

Jammer dat ie niet ook in het geel is

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.