Dwarsliggers van ETS Spoor op de Hoekse Lijn

ProRail wil samen met spoormarkt railpad 2.0 ontwikkelen

ProRail is een marktconsultatie gestart voor de ontwikkeling van de railpad 2.0. Een railpad is een soort kunststof plaat die slijtage van dwarsliggers en spoorstaven tegengaat en tegelijkertijd trillingen dempt. Het spoorbedrijf vraagt de markt om input te geven voor de vernieuwing van de specificaties van het onderdeel. 

De eisen voor de toepassing van railpads in het Nederlandse spoor zijn vastgelegd in een specificatie. ProRail wil samen met de spoormarkt nieuwe varianten introduceren.

Railpads

Op dit moment past de Nederlandse spoorsector op de NS90-dwarsliggers railpads van kurkrubber-materiaal toe met een relatief hoge statische stijfheid van 800 kN/mm. Hoewel het materiaal volgens ProRail in principe naar tevredenheid functioneert, glijden ze soms weg van hun plek en blijven ze op andere momenten juist plakken waar dit niet de bedoeling is. Ook de beoogde levensduur lijkt niet altijd gehaald te worden, schrijft de spoorbeheerder in de marktconsultatie.

De eisen voor de het huidige materiaal staan beschreven in de ProRail-specificatie SPC00004. Deze specificatie is al enkele decennia niet gewijzigd. In deze specificatie staan naast de Railpads voor NS90-dwarsligger ook andere railpads beschreven. In deze marktconsultatie richt ProRail zich in eerste instantie op de railpads voor de NS90-dwarsligger.

Kwaliteitsverbetering

ProRail is op zoek naar materialen die leiden tot kwaliteitsverbetering, waaronder een langere levensduur, eenvoudige installatie en goede elastische en dempende eigenschappen. “Daarbij is en blijft betaalbaarheid een tweede, relevante randvoorwaarde”, aldus de spoorbeheerder.

Het spoorbedrijf geeft een paar voorbeelden van aanpassingen ten opzichte van de huidige specificatie, waaronder het aanbrengen van oortjes om het verschuiven van de railpads tegen te gaan, het aanbrengen van een centraal gat om verbranding te verminderen en het toevoegen van ribbels om de demping te verbeteren.

Beschikbare leveranciers

ProRail hoopt met de marktconsultatie een beeld te krijgen van de beschikbare leveranciers en de oplossingen die in de markt beschikbaar zijn. Op basis van de input uit de markt stelt de spoorbeheerder vervolgens een vernieuwde versie op van de specificatie die in het voorjaar van 2019 wordt gepubliceerd.

In de marktconsultatie staan een aantal vragen over de railpad 2.0. Geïnteresseerde partijen dienen de antwoorden uiterlijk 19 november in te dienen. Op 3 en 6 december vinden er individuele gesprekken plaats met de deelnemers aan de marktconsultatie. Op 20 december ontvangen de deelnemers een definitief verslag.

Lees hier het marktconsultatie-document.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.