Opening RailTech Europe met Pier Eringa, Roger van Boxtel, Pio Guido en burgemeester Jan van Zanen van Utrecht

Railforum en Railcenter lanceren evenementenkalender voor de spoorsector

Opening RailTech Europe met Pier Eringa, Roger van Boxtel, Pio Guido en burgemeester Jan van Zanen van Utrecht

Spoorprofessionals raken het overzicht soms kwijt door een overvloed aan seminars, congressen en andere kennisevenementen die soms ook nog eens op dezelfde dag vallen. Om dit overzichtelijker en diverser te maken, hebben Railforum en Railcenter de website Spooragenda.nl ontwikkeld. Dit is een online evenementenagenda voor de spoorsector waarop in één oogopslag alle interessante kennisevenementen te zien zijn.

“Er zijn heel veel partijen in de sector die soortgelijke evenementen organiseren. Als je kijkt naar het onderwerp ERTMS bijvoorbeeld dan dat is niet alleen technisch, maar gaat ook over arbeidsvoorwaarden. Sommige thema’s raken meerdere clubs”, licht directeur Corina de Jongh van Railforum toe.

Platforms spoorsector

“Wij willen graag in gesprek gaan met alle platforms over de evenementen die zij organiseren en de thema’s die daarbij worden behandelen. Het doel hiervan is om de sector diversiteit te kunnen bieden, overlap te voorkomen en tot één gezamenlijke agenda te komen.” Railcenter, HRI en Railforum hebben daarbij al bepaalde accenten afgesproken. “Railcenter gaat over de techniek, certificeren en opleiding. HRI gaat over internationale handelsbevordering en Railforum over kennis delen op de lange termijn.”

Programmamanager Wiljo Florijn van Railcenter: “We nodigen andere organisaties in de spoorsector om ook met ons in gesprek hierover te gaan en hun evenementen aan de agenda toe te voegen. Het is de bedoeling dat we een soort landingspagina voor alle railevenementen worden. Voor meer informatie over de bijeenkomsten linken we door naar de programmapagina van de desbetreffende organisatie, zodat de informatie altijd up-to-date is.”

Spooragenda

Anique Haaring van Railforum: “Op Spooragenda.nl kun je evenementen vinden door gebruik te maken van de zoekfunctie. Ook is het mogelijk op een aantal criteria te zoeken. Daarbij wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een beurs, congres, workshop of seminar. Als de site is gelanceerd dan gaan we kijken hoe mensen op de site navigeren om de gebruiksvriendelijkheid verder te verbeteren.”

Het is de bedoeling dat organisaties zelf hun evenementen toevoegen op Spooragenda, vertelt Haaring. “Per bedrijf wordt er één contactpersoon aangewezen om informatie toe te voegen. Deze persoon krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord om op de site in te loggen. Wij werken met een strak stramien om zo veel mogelijk eenduidigheid op de site te krijgen.”

Uitdagingen spoorsector

De Jongh wijst erop dat de spoorsector de komende jaren voor diverse uitdagingen staat, waar kennisevenementen volgens haar een antwoord op kunnen geven. “De betrouwbaarheid van het spoor moet verder verbeteren, omdat de komende jaren de vraag alleen nog maar zal toenemen. Het spoorvervoer moet op een duurzame manier gebeuren. Daarbij moeten we efficiënter en effectiever met materialen omgaan.”

“De sector moet transparanter worden om samenwerking te bevorderen. Verder moeten we inspelen op trends zoals bijvoorbeeld Mobility as a Service om reizigers beter van A naar B te brengen. Daarbij is ook de samenwerking met partijen van buiten de branche belangrijk, zoals de ANWB en autoleasebedrijven. Rail is de ruggengraat van het mobiliteitssysteem. Door zaken publiekelijk te maken op evenementen, kunnen andere partijen makkelijker aanhaken.”

Kennisoverdracht

Kennisoverdracht is vanwege de vergrijzing in de spoorsector volgens haar van groot belang. “In de spoorsector zijn heel veel mensen met veel kennis in hun hoofd. Zij zijn vaak boven de 50 jaar oud en verlaten de komende 15 jaar de spoorsector. Het is daarom goed dat zij via bijeenkomsten hun kennis overdragen aan de nieuwe generatie.” Andersom is het volgens De Jongh ook belangrijk dat de jonge generatie de collega’s met wat meer ervaring leert hoe zij dingen aanpakt.

Florijn: “In de spoorsector zie je dat er veel verzuiling is, omdat professionals vaak in een bepaald werkveld actief zijn. Tijdens evenementen is het belangrijk om de verbinding te zoeken met andere disciplines in de spoorsector. Het mooie van Spooragenda is dat deze door de hele spoorketen heen gaat.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.