3D Maptable CGI

Verstoringen treinverkeer sneller op te lossen in 3D-omgeving

Een 3D-omgeving die in het geval van verstoringen van het treinverkeer in één oogopslag het spoor, de treinen en de omgeving daarvan laat zien. Deze innovatie kan volgens IT-dienstverlener CGI het verschil maken bij onverwachte weersomstandigheden, spoorlopers, ongelukken en andere incidenten.

Het mooie van de 3D Maptable, die op dit moment nog in ontwikkeling is, is volgens CGI dat spoorexperts letterlijk samen om een tafel kunnen staan waar de actuele situatie op het spoor driedimensionaal te zien is. “We hebben ons bij de ontwikkeling van deze tool laten inspireren door de film Avatar. In deze film bekijken militairen een groot hologram van de planeet Pandora, waar zij een operatie aan het plannen zijn”, vertelt Robert Voûte, vice-president consulting Geo-ICT bij CGI.

“Net als de wetenschappers in de film Avatar, willen spoordeskundigen ruimtelijk inzicht krijgen van situaties die zich elders afspelen. Als je met mensen wil samenwerken, dan werkt het beter om ergens omheen te staan. Een 3D-kaart maakt het daarnaast makkelijker om een situatie goed te beoordelen, omdat dit een beter beeld van de werkelijkheid geeft.”

Holographic, 3D, film Avatar
Het hologram in de film Avatar waarop de 3D Maptable is geïnspireerd.

Combinatie data

Doordat er een koppeling wordt gemaakt tussen de 3D Maptable, geografische data over hulpdiensten, verkeersinformatie, het realtime treinbeeld en andere data ontstaat een schat aan informatie dat eerder nog niet op deze manier inzichtelijk is gemaakt.

Volgens Voûte geeft de 3D-weergave snel antwoord op vragen van spoorprofessionals: “Hoe ziet een situatie eruit? Wat is de locatie van een trein? Staat die in het bos of op een heuvel? Staan er hekken? Waar bevinden zich de hulpdiensten?” Deze informatie helpt volgens hem om snel beslissingen te maken. “Als je exact weet waar je trein staat, dan kun je bijsturen. Hetzelfde hulpmiddel kun je inzetten bij crisissituaties. Je kunt van tevoren al vaststellen met welk vervoermiddel hulpdiensten ter plaatse moeten gaan. Daardoor kunnen incidenten sneller worden opgelost.”

Demonstratie

De ontwikkelaar demonstreerde de 3D Maptable deze maand, samen met ProRail ICT, op een kennismarkt voor medewerkers van ProRail. “Dit is nu een goed voorbeeld van wat voortkomt uit een strategische samenwerking tussen ProRail ICT en CGI”, aldus Voûte. Ook andere organisaties hebben volgens het IT-bedrijf interesse getoond, waaronder een waterleidingmaatschappij.

“We gaan deze tool nu geschikt maken om data uit heel Nederland weer te geven, inclusief de realtime-informatie van treinen. We gaan nu opschalen van een demo-omgeving naar een realtime-omgeving.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verstoringen treinverkeer sneller op te lossen in 3D-omgeving | SpoorPro.nl
3D Maptable CGI

Verstoringen treinverkeer sneller op te lossen in 3D-omgeving

Een 3D-omgeving die in het geval van verstoringen van het treinverkeer in één oogopslag het spoor, de treinen en de omgeving daarvan laat zien. Deze innovatie kan volgens IT-dienstverlener CGI het verschil maken bij onverwachte weersomstandigheden, spoorlopers, ongelukken en andere incidenten.

Het mooie van de 3D Maptable, die op dit moment nog in ontwikkeling is, is volgens CGI dat spoorexperts letterlijk samen om een tafel kunnen staan waar de actuele situatie op het spoor driedimensionaal te zien is. “We hebben ons bij de ontwikkeling van deze tool laten inspireren door de film Avatar. In deze film bekijken militairen een groot hologram van de planeet Pandora, waar zij een operatie aan het plannen zijn”, vertelt Robert Voûte, vice-president consulting Geo-ICT bij CGI.

“Net als de wetenschappers in de film Avatar, willen spoordeskundigen ruimtelijk inzicht krijgen van situaties die zich elders afspelen. Als je met mensen wil samenwerken, dan werkt het beter om ergens omheen te staan. Een 3D-kaart maakt het daarnaast makkelijker om een situatie goed te beoordelen, omdat dit een beter beeld van de werkelijkheid geeft.”

Holographic, 3D, film Avatar
Het hologram in de film Avatar waarop de 3D Maptable is geïnspireerd.

Combinatie data

Doordat er een koppeling wordt gemaakt tussen de 3D Maptable, geografische data over hulpdiensten, verkeersinformatie, het realtime treinbeeld en andere data ontstaat een schat aan informatie dat eerder nog niet op deze manier inzichtelijk is gemaakt.

Volgens Voûte geeft de 3D-weergave snel antwoord op vragen van spoorprofessionals: “Hoe ziet een situatie eruit? Wat is de locatie van een trein? Staat die in het bos of op een heuvel? Staan er hekken? Waar bevinden zich de hulpdiensten?” Deze informatie helpt volgens hem om snel beslissingen te maken. “Als je exact weet waar je trein staat, dan kun je bijsturen. Hetzelfde hulpmiddel kun je inzetten bij crisissituaties. Je kunt van tevoren al vaststellen met welk vervoermiddel hulpdiensten ter plaatse moeten gaan. Daardoor kunnen incidenten sneller worden opgelost.”

Demonstratie

De ontwikkelaar demonstreerde de 3D Maptable deze maand, samen met ProRail ICT, op een kennismarkt voor medewerkers van ProRail. “Dit is nu een goed voorbeeld van wat voortkomt uit een strategische samenwerking tussen ProRail ICT en CGI”, aldus Voûte. Ook andere organisaties hebben volgens het IT-bedrijf interesse getoond, waaronder een waterleidingmaatschappij.

“We gaan deze tool nu geschikt maken om data uit heel Nederland weer te geven, inclusief de realtime-informatie van treinen. We gaan nu opschalen van een demo-omgeving naar een realtime-omgeving.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.