Containerschip Gouda, foto: ProRail

Defecte spoorbrug bij Gouda woensdagnacht getest

ProRail en Movares testen woensdagnacht de Vierde Gouwebrug bij Gouda. Tussen half een ’s nachts en zes uur wordt de draaibrug voorzichtig geopend. Zondagavond botste een containerschip tegen de draaibrug aan, waardoor de brug schade opliep. Hierdoor was er maandag geen treinverkeer mogelijk over de spoorbrug.

De proefopening is bedoeld om te bekijken hoe groot de schade aan het draaimechanisme is en wat er voor nodig is om de brug in ieder geval voorlopig weer dagelijks open en dicht te kunnen zetten. Er bestaat een kans dat de brug namelijk wel opengaat, maar niet meer dichtgaat. Daardoor zouden treinen weer niet over de brug kunnen rijden. Volgens ProRail is Movares ingehuurd om de proef zo gecontroleerd mogelijk uit te voeren.

Tijdelijke pijlers

ProRail liet maandagavond tijdelijke pijlers plaatsen onder de brug, waardoor treinen bij aanvang van de dienstregeling dinsdagochtend weer over de brug konden rijden. Hierdoor konden schepen met een doorvaarthoogte van meer dan zeven meter niet onder de brug door. Als de brug weer open kan, kunnen ook zij hun weg weer vervolgen.

De spoorbeheerder onderzoekt samen met betrokken partijen hoe de aanvaring kon gebeuren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is daarbij aangesloten.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.