De geluiddifractor in Susteren, foto: ProRail

Proeven met lage geluidsschermen spoor positief

Twee proeven met lage geluidsschermen langs het spoor in Hilversum en Susteren zijn succesvol verlopen. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De innovatieve schermen zijn niet hoger dan een tot anderhalve meter. In beide gevallen zorgen ze voor een geluidsvermindering van circa vijf decibel.

Om geluidsoverlast van het spoor te voorkomen bedenkt de spoorsector allerlei oplossingen voor stillere sporen en stillere treinen. Dat wordt onder meer gedaan door het plaatsen van raildempers of schermen langs het spoor. Omwonenden zijn echter lang niet altijd bij met geluidsschermen, omdat het hun uitzicht kan ontnemen. Daarom onderzoekt ProRail samen met gespecialiseerde bedrijven of het mogelijk is om met lagere geluidsschermen zo veel mogelijk geluid tegen te houden.

In Hilversum staat een proefopstelling met zogeheten ‘minischermen’. Dit zijn lage geluidsschermpjes die heel dicht op het spoor worden geplaatst. Als het gaat om geluidsreductie, zijn de resultaten positief. Wel wordt er nog nader onderzoek gedaan naar de inpasbaarheid van deze schermen voor wat betreft het dagelijks onderhoud, maar ook als het gaat om veiligheid; denk daarbij bijvoorbeeld aan vluchtroutes in geval van calamiteiten.

Geluiddiffractor

In het Limburgse Susteren is de afgelopen geëxperimenteerd met een zogeheten geluiddifractor. Dit is een stalen bak van een meter breed met 25 sleuven in oplopende diepte. De gleuven buigen de geluidsgolven af naar boven. Geluidsmetingen wijzen uit dat de diffractor zorgt van een reductie van vijf decibel.

Nog steeds reduceren hoge schermen meer geluid dan lage schermen. Ter vergelijking een geluidsscherm van vier meter hoog kan zorgen voor een vermindering van vijftien decibel op een woning. De lagere schermen verminderen het geluid met gemiddeld vijf decibel, maar op sommige locaties kan dit voldoende zijn. Daarom wil ProRail samen met Rijkswaterstaat verder in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de vraag of we deze twee type schermen als maatregel kunnen opnemen in de bestaande wet- en regelgeving.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.