
Infraspeed dient miljoenenclaim in vanwege schade aan HSL-Zuid
Nederland, Moerdijk, 30 juli 2015,
HSL Thalys, HSL-trein Thalys-trein spoor sporen internationale hogesnelheidstrein trein thalys HSL High-Speed Line hogesnelheidstrein treinverbinding train / Nederlandse Spoorwegen NS treinen trein passagiers spoor spoorverbinding naar Belgie en Frankrijk Parijs reizen reis spoorbrug brug bruggen trein treinen spoorbruggen Moerdijkbrug Moerdijkbruggen rails
Foto; Peter Hilz / HH
Infraspeed heeft een claim van tien miljoen euro ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor het herstellen van schade aan de HSL-Zuid. De Traxx-locomotieven die er nu rijden zouden schade aan de spoorinfrastructuur veroorzaken.
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Ik ben geen technisch whizkid, maar het lijkt me sterk dat Traxx-wielen meer schade veroorzaken dan Thalys-wielen.
Tja, je kunt natuurlijk altijd proberen je winst op te krikken door het geld bij anderen weg te halen… Laten we hopen dat I&M hier niet intrapt. En de kosten van het onderzoek op Infraspeed verhaalt als hun verhaal onzin blijkt te zijn.
Grappig dat ik laatst mocht lezen dat trek trek de oorzaak zou zijn van bovenmatige slijtage aan de infra, hoe zou een Thalys dan zijn uitgevoerd.
Het was toch het ministerie dat ooit zelf de aanleg van de HSL op zich nam omdat men dat veel beter dacht te kunnen dan de toenmalige spoorsector? Hebben die buitenstaanders toen spoorinfra ontworpen die niet bestand is tegen gebruik door treinen? LOL
@John Rdam: het gaat hier niet over de aanleg, maar over het gebruik en de daardoor (naar beweren van Infrapeed) ontstane schade.
Als je verstand van spoor hebt, dan weet je ook dat een spoorlijn in de bogen een verkanting heeft die optimaal is voor de ontwerpsnelheid. Ga je structureel fors langzamer rijden, dan betekent dit extra slijtage van de binnenboogse spoorstaaf. Ik weet niet of dat het onderhavige issue is, maar het ligt wel voor de hand.
Bij de oorspronkelijke Traxx zijn de tractie-motoren gemonteerd in tramophanging. Hoe is dat bij de uitvoering waarmee NS op de HSL rijdt?
@Eric: klopt. De TRAXX-MS op de HSL heeft helaas ook diezelfde tramophanging, omdat ze oorspronkelijk als leaseloc voor cargo bedoeld waren. Dat is ook de kern van het trillingsprobleem bij Gilze, Dorst en Oisterwijk. Vroegah werd 100 km/u als de grens van tramophanging gezien. Door de intro van (lichtere/robuustere) draaistroommotoren kon die grens opgerekt worden tot nu 140 km/u. De hoge onafgeveerde massa leidt echter wel tot ‘wippers’ op overgangspunten, en dat drrreunt en trrrilt doorrr…
@ Henk Angenent : het is dus wel zo, en er zijn hier al twee redenen genoemd: 1) de lagere snelheid vs (niet-)optimale verkanting, en 2) het probleem van de tramophanging bij 160 km/u (=hogere onafgeveerde massa = hardere klappen op het spoor)