Werkzaamheden Huddersfield-project Network Rail, ZKL 3000 RC Dual Inventive

Spoorproject Engeland twee weken eerder klaar met zelfsignalerende kortsluitlans

Network Rail heeft vorige maand de vernieuwing van de spoorbeveiliging tussen Leeds en de internationale luchthaven van Manchester afgerond. Als onderdeel van deze vernieuwing moesten in Hebden Bridge bij Yorkshire in twaalf weken tijd nieuwe kabels voor de spoorbeveiliging worden gelegd en een deel van de bestaande kabels worden vervangen. Doordat de Britse spoorbeheerder het werkplekbeveiligingssysteem ZKL 3000 RC van Dual Inventive inzette, konden de werkzaamheden twee weken eerder worden afgerond dan gepland.

Doordat het systeem van het Nederlandse technologiebedrijf op afstand is in en uit te schakelen, kostte het minder tijd om een veilige werkplek te creëren.

Hebden Bridge-project

Projectmanager Gerald O’Donnell van Network Rail: “Het Hebden Bridge-project betrof werkzaamheden over een periode van twaalf weken. Daarbij moesten de twee sporen individueel en soms ook tegelijkertijd buitendienst worden gesteld. Omdat het een gecompliceerd project was, waarbij we verschillende werkzaamheden tegelijkertijd moesten uitvoeren, besloten we extra veiligheidsmaatregelen te treffen voor ons personeel.” Het Hebden Bridge-project maakt onderdeel uit van het grotere Britse spoorproject Great North Rail dat het spoor gereed maakt voor de verwachte economische groei in het noorden van Engeland.

Voorheen werden extra veiligheidsmaatregelen getroffen door middel van een spoorwerker langs het spoor met een rode vlag of een ontstekingsmechanisme op het spoor dat een harde knal geeft als er een trein over rijdt. Volgens O’Donnell besloot de Britse spoorbeheerder ‘een nieuwe technologie te omarmen’ om de spoorveiligheid tijdens werkzaamheden te verbeteren.

Josh Jackson, die Dual Inventive vertegenwoordigt vanuit Doncaster, vult hem aan: “Bij de conventionele werkwijze moet je twee kilometer langs het spoor lopen om het ontstekingsmechanisme in het spoor te plaatsen. Daarbij hoop je dat de machinist de knal hoort, zodat hij de trein op tijd tot stilstand kan brengen. De menselijk factor speelt hierbij een grote rol. Het systeem van Dual Inventive zet de seinen op rood zonder dat een medewerker het spoor in hoeft.”

Buitendienststelling

Network Rail zette de Zelfsignalerende Kortsluit Lans 3000 Remote Control (ZKL 3000 RC) van Dual Inventive in bij het Hebden Bridge-project. Het innovatieve systeem stelt geautoriseerde spoormedewerkers in staat om gecontroleerd het spoor buiten dienst te nemen en een veilige werkomgeving te creëren. De lans wordt eenmalig in het spoor geplaatst, waarna het op afstand kan worden in- en uitgeschakeld via een smartphone of tablet.

Jackson: “Omdat de spoorwerkers bij aanvang van de werkzaamheden niet meer in de baan hoefden om het spoor buitendienst te stellen, gaf dit hen één uur extra werktijd per nacht. Daardoor heeft Network Rail de werkzaamheden twee weken eerder dan gepland kunnen afronden.”

Network Rail heeft inmiddels ongeveer tweehonderd ZKL 3000 RC-systemen van Dual Inventive in het spoor liggen. Vanwege de successen die zijn geboekt op het gebied van veiligheid en efficiëntie, wordt dit aantal in 2018 verder uitgebreid.

Lees ook:

Network Rail wint Safety Award met systeem Dual Inventive

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorproject Engeland twee weken eerder klaar met zelfsignalerende kortsluitlans | SpoorPro.nl
Werkzaamheden Huddersfield-project Network Rail, ZKL 3000 RC Dual Inventive

Spoorproject Engeland twee weken eerder klaar met zelfsignalerende kortsluitlans

Network Rail heeft vorige maand de vernieuwing van de spoorbeveiliging tussen Leeds en de internationale luchthaven van Manchester afgerond. Als onderdeel van deze vernieuwing moesten in Hebden Bridge bij Yorkshire in twaalf weken tijd nieuwe kabels voor de spoorbeveiliging worden gelegd en een deel van de bestaande kabels worden vervangen. Doordat de Britse spoorbeheerder het werkplekbeveiligingssysteem ZKL 3000 RC van Dual Inventive inzette, konden de werkzaamheden twee weken eerder worden afgerond dan gepland.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.