Spoorwegovergang, foto: ProRail

Controles met camera’s bij twee overwegen in Hilversum

ProRail start een proef met camera’s bij de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Hoge Larenseweg in Hilversum. Auto’s en brommers en snorfietsen die het spoor oversteken als de rode lampen knipperen, worden door die camera’s geregistreerd. De proef vindt plaats in overleg met het Openbaar Ministerie.

ProRail wil testen of het mogelijk is om met behulp van een camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen. De spoorbeheerder verwacht dat het plaatsen van camera’s bijdraagt aan het verbeteren van de veiligheid op- en rond het spoor.

Volgens ProRail nemen weggebruikers nog steeds grote risico’s door toch nog snel over te steken als de spoorbomen sluiten. Daarnaast steken automobilisten en scooters soms zigzaggend tussen de gesloten bomen over. Dit jaar vonden er op overwegen alweer twintig aanrijdingen met wegverkeer plaats, waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen en verschillende mensen gewond raakten. De twee overwegen zijn in overleg met de gemeente uitgekozen.

Bekeuring

De eerste weken wil ProRail de camera’s testen en komen overtreders er nog van af met een waarschuwing. Als de test geslaagd is volgen er boetes. Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers krijgen een boete van 160 euro. De camerabeelden worden bekeken door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van ProRail. Als een strafbaar feit is geregistreerd, krijgt de kentekenhouder een bekeuring thuisgestuurd.

Voetgangers en fietsers die een overtreding begaan, worden ook vastgelegd door de camera’s maar van hen is de identiteit moeilijker te achterhalen. Hiervoor is toezicht ter plaatse nodig. ProRail voert wekelijks handhavingsacties uit bij verschillende overwegen in het land. Na de proef wordt bekeken of de proef een vervolg krijgt.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.