De artist impression van het nieuwe NS-kantoor in utrecht, foto: NS

Ontwerper gekozen voor renovatie hoofdkantoor NS

Ingenieursbureau Arcadis heeft samen met Fokkema en Partners Architecten de Europese aanbesteding gewonnen die was uitgeschreven voor de renovatie en het interieurontwerp van het NS-hoofdkantoor in Utrecht. De renovatie is nodig omdat het gebouw, dat in 1990 in gebruik werd genomen, verouderd is en minder geschikt voor flexwerken en andere moderne kantoorconcepten.

De opdracht betreft de renovatie van het achttien verdiepingen hoge gebouw, dat eigendom is van het Ontwikkelingsfonds Stationslocaties. Het kantoor is ongeveer 30.000 vierkante meter groot en bestaat uit een hoogbouwtoren op een plintgebouw met parkeergarage. NS wil met de renovatie een prettige, communicatieve en comfortabele werkomgeving creëren voor de vele medewerkers die gebruik gaan maken van het gebouw. Daarnaast wordt het gebouw geschikt gemaakt voor zogenoemd ‘multi-tenant’ verhuur.

Ontwerp

Arcadis en Fokkema en Partners Architecten gaan het voorlopig ontwerp nu verder uitwerken. Door de verbouwing wordt het gebouw beter toegankelijk en energiezuiniger (van energielabel D naar A). Ook wordt het mogelijk om de kantoorruimten efficiënter in te richten. Arcadis is verantwoordelijk voor het installatieadvies en ontwerpcoördinatie. Fokkema en Partners Architecten, een gerenommeerd architectenbureau op het gebied van grootschalige renovatie en nieuwe interieurconcepten, is verantwoordelijk voor het ontwerp.

“Het doel van ons ontwerp is om een gebruiksvriendelijk en gastvrij gebouw te creëren met een positieve uitstraling naar de directe omgeving op één van de drukste hoogstedelijke bouwlocaties van het land, grenzend aan spoor, station en binnenstad’’, aldus Marieke van Schaaijk en Twan Steeghs van Fokkema en Partners.

Duurzame elementen

“We zijn heel blij met deze opdracht,” zegt marktgroepdirecteur Frank Houben van Arcadis. “Het NS kantoor is in 1990 in gebruik genomen en is de afgelopen jaren incidenteel aangepakt. Nu kunnen we structureel aan de slag en dat maakt dat we in het totaalontwerp een keur aan duurzame elementen kunnen verwerken zoals zeer energie efficiënte LED verlichting, zonnepanelen en een groene daktuin voor de medewerkers. Bovendien werken we naar een hoge score op de duurzaamheidsbeoordelingsmethode BREEAM.”

De start van de vernieuwing staat voor begin 2018 gepland. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd en de verwachting is dat de totale renovatie uiterlijk begin 2020 is afgerond.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.