Gootjes onder het spoor in Japan voor schildpadden, foto: ProRail

Schildpadden kunnen spoor veilig oversteken in Japan

In Japan hebben The West Japan Railway Company en het Suma Aqualife Park in Kobe een oplossing bedacht om schildpadden veilig over te laten steken. Ze hebben onder de rails gootjes aanlegd, waardoor schilpadden veilig kunnen oversteken naar de oceaan.

Overstekende schildpadden bij het Suma Aqualife Park in Kobe zorgen voor vertragingen en schade aan spoor en treinen. Daarnaast overleven veel schildpadden het niet. Daarom zijn er gootjes onder het spoor aangelegd, waardoor de dieren veilig kunnen oversteken zonder dat dit tot vertraging voor het treinverkeer leidt.

Meerjarenprogramma Ontsnippering

In Nederland wordt er vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) natuurbruggen en tunnels aangelegd, zodat dieren veilig het spoor kunnen oversteken. Het MJPO is een samenwerking van het Rijk, de provincies en ProRail. Er zijn in totaal 79 knelpunten rond het spoor waar ProRail aan oplossingen werkt zoals tunnels onder het spoor en looprichels in bestaande watertunnels. Daardoor kunnen otters, egels en amfibieën zonder gevaar oversteken.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.