Spooronderhoud, werkzaamheden, Dura Vermeer

Prestaties spoor te zien via online dashboard

De prestaties van spoorbeheerder ProRail zijn sinds deze week via een online dashboard te bekijken. Daarbij is dagelijks actuele informatie te zien over bijvoorbeeld rituitval of storingen die gevolgen hebben gehad voor het reizigers- en goederenvervoer. ProRail geeft hierbij een gedifferentieerd inzicht, waarbij niet alleen landelijk cijfers te zien zijn maar ook cijfers per traject.

In de beheerconcessie staat opgenomen dat ProRail deze cijfers openbaar moet maken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil dat de spoorbeheerder transparanter wordt over de geleverde prestaties, zodat het duidelijker wordt waar verbeteringen nodig zijn. Het ministerie gebruikt de informatie die onder meer via het dashboard wordt geleverd in de prestatiesturing naar ProRail toe.

Dashboard

ProRail publiceert elke dag de cijfers voor zes categorieën, namelijk punctualiteit van reizigerstreinen, goederentreinen en regionale lijnen, het aantal uitgevallen treinen, het aantal impactvolle infrastoringen op het spoor en de geleverde treinpaden. Deze informatie wordt aan het einde van de dag bijgewerkt en wordt de dag erna op de website van ProRail gepubliceerd.

“Met ons nieuwe dashboard willen wij meer transparant zijn over onze prestaties. Het is een eerste stap. We gaan ermee oefenen en vragen belangrijke stakeholders wat ze er van vinden. Aan de hand van die feedback, verbeteren we deze nieuw tool en voegen we eventueel meer informatie toe”, aldus ProRail.

Storingen

Het dashboard toont alleen storingen die te wijten zijn aan de infrastructuur of derden. Problemen met het materieel van spoorvervoerders worden niet meegenomen. Volgens ProRail is het mogelijk dat deze cijfers in de toekomst ook worden meegenomen.

Prestatiedashboard, ProRail, bron: ProRail

Lees ook:
ProRail geeft openheid over prestaties via online dashboard

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.