Station Zuid, Noord/Zuidlijn, werkzaamheden, spoor

‘Veiligheidsbewustzijn voorkomt ongevallen bij infraprojecten’

In Nederland komen er jaarlijks 13.000 medewerkers van bouwprojecten op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen terecht. Als een organisatie werkt aan het veiligheidsbewustzijn, dan kan het aantal ongevallen flink worden teruggebracht. Bij infrabeheerders zoals ProRail en Rijkswaterstaat is er al veel aandacht voor veiligheidsbewustzijn. De organisaties van evenementen kunnen hiervan leren, vertelt hoger Veiligheidskundige Oscar Terheijden van Movares. Hij geeft hier op 26 november een presentatie over tijdens het Symposium Evenementenveiligheid in Utrecht.

“Bij evenementen komen veel mensen bij elkaar. Spoor- of infraprojecten hebben vaak een lange duur en hebben ook het karakter van een evenement. Kijk bijvoorbeeld naar het stationsgebied in Utrecht dat op de schop gaat. Daar komt heel veel bij kijken. Vandaar dat veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie heel belangrijk is. Dat geldt niet alleen voor de uitvoerende partij, maar ook voor de opdrachtgever”, vertelt Terheijden.

Veiligheidsbeleving

“Als je als opdrachtgever een hoge veiligheidsbeleving hebt, dan ben je beter voorbereid op risico’s die je kunt verwachten en kan je daar met de opdrachtnemer van te voren al gesprekken over hebben. Daarbij kunnen er diverse scenario’s worden besproken. Als er van tevoren hier niet over wordt nagedacht, dan wordt het een rotzooitje. Alle gemeenten krijgen bijvoorbeeld vroeg of laat te maken met grote bouwprojecten, dus het is goed als ze zich hier op voorbereiden.”

Movares biedt organisaties die het veiligheidsbewustzijn binnen hun organisatie willen verbeteren een programma aan. Om de mate van het veiligheidsdenken in kaart te brengen, vullen de medewerkers van de organisatie een vragenlijst in. Op basis van de uitkomsten stelt Movares een interventieprogramma op over hoe het veiligheidsbewustzijn verder kan worden verbeterd. Aan deze verbeteringen wordt dan gedurende een bouwproject of evenement gewerkt.

Contracten

“Je ziet dat de contractvormen steeds meer veranderen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer design and construct-contracten, waarbij een gedeelte van de ontwerp-verplichting bij de opdrachtnemer ligt. De opdrachtnemer kiest dan voor een ontwerp- of bouwmethode met andere veiligheidsrisico’s. Een andere manier van het beleven van veiligheid heeft consequenties, niet alleen in de realisatiefase, maar zeker ook in de beheer- en onderhoudsfase.”

Tijdens het Symposium Evenementenveiligheid is ook aandacht voor de 3D-simulatietool Reach van Movares waarmee evenementen kunnen worden nagebootst. Daarmee kan voorafgaand worden bepaald of er voldoende doorstromingsmogelijkheden zijn voor bezoekers,voertuigen en hulpverleners. Rob Hagman van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft ook een presentatie. Hij vertelt over de aanpak van het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het ministerie (DCC-IenM).

Symposium

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert het Symposium Evenementenveiligheid samen met Movares in DeFabrique in Utrecht. Bekijk hier het programma.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Veiligheidsbewustzijn voorkomt ongevallen bij infraprojecten’ | SpoorPro.nl
Station Zuid, Noord/Zuidlijn, werkzaamheden, spoor

‘Veiligheidsbewustzijn voorkomt ongevallen bij infraprojecten’

In Nederland komen er jaarlijks 13.000 medewerkers van bouwprojecten op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen terecht. Als een organisatie werkt aan het veiligheidsbewustzijn, dan kan het aantal ongevallen flink worden teruggebracht. Bij infrabeheerders zoals ProRail en Rijkswaterstaat is er al veel aandacht voor veiligheidsbewustzijn. De organisaties van evenementen kunnen hiervan leren, vertelt hoger Veiligheidskundige Oscar Terheijden van Movares. Hij geeft hier op 26 november een presentatie over tijdens het Symposium Evenementenveiligheid in Utrecht.

“Bij evenementen komen veel mensen bij elkaar. Spoor- of infraprojecten hebben vaak een lange duur en hebben ook het karakter van een evenement. Kijk bijvoorbeeld naar het stationsgebied in Utrecht dat op de schop gaat. Daar komt heel veel bij kijken. Vandaar dat veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie heel belangrijk is. Dat geldt niet alleen voor de uitvoerende partij, maar ook voor de opdrachtgever”, vertelt Terheijden.

Veiligheidsbeleving

“Als je als opdrachtgever een hoge veiligheidsbeleving hebt, dan ben je beter voorbereid op risico’s die je kunt verwachten en kan je daar met de opdrachtnemer van te voren al gesprekken over hebben. Daarbij kunnen er diverse scenario’s worden besproken. Als er van tevoren hier niet over wordt nagedacht, dan wordt het een rotzooitje. Alle gemeenten krijgen bijvoorbeeld vroeg of laat te maken met grote bouwprojecten, dus het is goed als ze zich hier op voorbereiden.”

Movares biedt organisaties die het veiligheidsbewustzijn binnen hun organisatie willen verbeteren een programma aan. Om de mate van het veiligheidsdenken in kaart te brengen, vullen de medewerkers van de organisatie een vragenlijst in. Op basis van de uitkomsten stelt Movares een interventieprogramma op over hoe het veiligheidsbewustzijn verder kan worden verbeterd. Aan deze verbeteringen wordt dan gedurende een bouwproject of evenement gewerkt.

Contracten

“Je ziet dat de contractvormen steeds meer veranderen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer design and construct-contracten, waarbij een gedeelte van de ontwerp-verplichting bij de opdrachtnemer ligt. De opdrachtnemer kiest dan voor een ontwerp- of bouwmethode met andere veiligheidsrisico’s. Een andere manier van het beleven van veiligheid heeft consequenties, niet alleen in de realisatiefase, maar zeker ook in de beheer- en onderhoudsfase.”

Tijdens het Symposium Evenementenveiligheid is ook aandacht voor de 3D-simulatietool Reach van Movares waarmee evenementen kunnen worden nagebootst. Daarmee kan voorafgaand worden bepaald of er voldoende doorstromingsmogelijkheden zijn voor bezoekers,voertuigen en hulpverleners. Rob Hagman van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft ook een presentatie. Hij vertelt over de aanpak van het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het ministerie (DCC-IenM).

Symposium

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert het Symposium Evenementenveiligheid samen met Movares in DeFabrique in Utrecht. Bekijk hier het programma.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.