Twee consortiums in race om project Zuidasdok

Er zijn twee bouwconsortiums in de race voor het project Zuidasdok in Amsterdam Zuid. Het gaat om een combinatie van BAM, VolkerWessels en TBI en een combinatie van Fluor, Heijmans en Hochtief.

De partijen dienen in hun plannen de hinder voor verkeer en OV tot een minimum beperken. Ook is het essentieel dat alle bedrijven aan de Zuidasdok bereikbaar blijven. Wie van de twee bouwcombinaties het beste plan voorlegt, krijgt de omvangrijke klus ter waarde van ruim 1 miljard euro. Begin 2017 wordt bekend wie de opdracht krijgt.

Project Zuidasdok

Het project Zuidasdok betreft de ontwikkeling van het station Amsterdam Zuid tot OV-terminal, aanpassingen aan de snelweg A10 en de inrichting van de openbare ruimte. Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam zijn de gezamenlijke opdrachtgevers van dit project.

Het consortium dat de opdracht mag gaan uitvoeren, zal verantwoordelijk zijn voor zowel ontwerp als aanleg. Volgens Rijkswaterstaat en partners biedt dat “ruimte voor de expertise en innovaties van de aannemer”. De opdrachtgevers stellen randvoorwaarden en kaders.

Dialoogfase

In september beginnen Rijkswaterstaat en partners met een ‘dialoogfase’. Daarin neemt projectorganisatie Zuidasdok de details door met de afzonderlijke bouwpartijen. Na deze gesprekken doen de aannemers ieder hun eigen aanbieding. De partij die het beste plan heeft om verkeers- en geluidshinder te beperken en in staat is om de risico’s te dragen, maakt de meeste kans.

Het aanbestedingstraject onder leiding van Rijkswaterstaat is eind april 2015 gestart. In het eerste kwartaal van 2017 is de winnaar bekend, in datzelfde jaar starten ook de werkzaamheden. Omstreeks 2028 moet alles klaar zijn. Mededingers naar de gunning zijn een combinatie van BAM, VolkerWessels en TBI aan de ene kant en Fluor, Heijmans en HOCHTIEF aan de andere kant.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.