Test met watersproeiers tegen gladheid door blaadjes op spoor geslaagd

Een proef met een watersproei-installatie heeft aangetoond dat het een adequate oplossing is tegen gladheid op het spoor. Bij Veenendaal is in het najaar het systeem uitgebreid getest en de betrokken partijen zijn tevreden over de resultaten, meldden zij tijdens de RailTech-vakbeurs. Herfstbladeren op het spoor weekten los door het water dat op de spoorstaven werd gedruppeld. Zo kregen de treinen meer grip en konden ze beter remmen en optrekken. Dat bleek uit onderzoek van DEKRA Rail, uitgevoerd in opdracht van NS Reizigers.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Test met watersproeiers tegen gladheid door blaadjes op spoor geslaagd”

Warner Immink|27.03.15|16:22

René Slagter is bij NS Reizigers de meest creatieve denker over vernieuwingen op en rond het spoor en verbeteringen in de samenwerking onderling, waar de reiziger baat bij heeft.
Hij is ook mede-initiatiefnemer voor een werkwijze waarbij alle collega’s samen met elkaar ideeën verkennen en verder ontwikkelen. Daar komen jaarlijks ruim 500 ideeën binnen, waar een gedeelte van ook werkelijk in de praktijk is ingevoerd.
Mooi ‘meester’-werk is ook dit idee van het voorkomen van gladde sporen.

Floris Busscher|31.03.15|02:44

Ik was tussen 1987 en 1989 trambestuurder bij het GVB in Amsterdam. Ik heb dit idee toen al in de ideeënbus bij het Amsterdamse GVB gedeponeerd maar nooit reactie op ontvangen. Gezien de vooruitgang sindsdien is dit idee dus compleet verkeerd beoordeeld gezien de huidige resultaten. Ik had het naar buiten moeten brengen!
Onderdeel van mijn idee, buiten wat hier grofweg is beschreven, was ook het opbrengen van water door gaatjes waar ze al decennialang vet door pompen tegen het piepen.
Succes!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Test met watersproeiers tegen gladheid door blaadjes op spoor geslaagd | SpoorPro.nl

Test met watersproeiers tegen gladheid door blaadjes op spoor geslaagd

Een proef met een watersproei-installatie heeft aangetoond dat het een adequate oplossing is tegen gladheid op het spoor. Bij Veenendaal is in het najaar het systeem uitgebreid getest en de betrokken partijen zijn tevreden over de resultaten, meldden zij tijdens de RailTech-vakbeurs. Herfstbladeren op het spoor weekten los door het water dat op de spoorstaven werd gedruppeld. Zo kregen de treinen meer grip en konden ze beter remmen en optrekken. Dat bleek uit onderzoek van DEKRA Rail, uitgevoerd in opdracht van NS Reizigers.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Test met watersproeiers tegen gladheid door blaadjes op spoor geslaagd”

Warner Immink|27.03.15|16:22

René Slagter is bij NS Reizigers de meest creatieve denker over vernieuwingen op en rond het spoor en verbeteringen in de samenwerking onderling, waar de reiziger baat bij heeft.
Hij is ook mede-initiatiefnemer voor een werkwijze waarbij alle collega’s samen met elkaar ideeën verkennen en verder ontwikkelen. Daar komen jaarlijks ruim 500 ideeën binnen, waar een gedeelte van ook werkelijk in de praktijk is ingevoerd.
Mooi ‘meester’-werk is ook dit idee van het voorkomen van gladde sporen.

Floris Busscher|31.03.15|02:44

Ik was tussen 1987 en 1989 trambestuurder bij het GVB in Amsterdam. Ik heb dit idee toen al in de ideeënbus bij het Amsterdamse GVB gedeponeerd maar nooit reactie op ontvangen. Gezien de vooruitgang sindsdien is dit idee dus compleet verkeerd beoordeeld gezien de huidige resultaten. Ik had het naar buiten moeten brengen!
Onderdeel van mijn idee, buiten wat hier grofweg is beschreven, was ook het opbrengen van water door gaatjes waar ze al decennialang vet door pompen tegen het piepen.
Succes!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.